Pagini

miercuri, 8 august 2012

Salata de ardei copti cu usturoi

Trebuie sa recunosc din prima, Boieri Dumneavoastra, ca ardeii in cauza nu fusera copti in bucataria vastelor apartamente, ca nu ma mai convinge nimeni sa aprind azi aragazul dupa patania de aseara. Au fost copti in we in curtea gradinii de legume a vizigotestilor bunici si adusi frumusel la borcan. In we am si facut prima oara salata asta, din ardeii proaspat copti.

Iarasi trebuie sa recunosc cinstit ca uitasem de borcan in frigider pana azi la masa de pranz cand m-a interpelat Vizigotzimea sa si m-a intrebat daca i-a dat bunica-sa si lui acasa salata de ardei. Nu daduse, ca se terminasera, dar pentru a o salva de la interpelari mi-am amintit de numitul borcan. I-am promis, asadar, fiului meu, pentru diseara la cina, Salata de ardei copti cu usturoi. Pe care habar nu am cu ce o sa i-o servesc, dar inventez eu ceva ....

Amu' nu va faceti iluzii ca asta-i vro reteta savanta si complicata. Bine, trebuie sa va spun ca pana nu ma facui mai mare, nici nu consideram ardeii copti ca fiind o salata, ardeii copti erau ardei copti si gata, eeeeee....
Cantitatile ar fi cam asa:
- ardei copti
- sare
- piper
- ulei de masline
- o capatana de usturoi
- 3-4 linguri de iaurt
- otet balsamic
- zeama de lamaie
- o felie de lamaie pt decor
- patrunjel verde tocat

Pe scurt, se pun ardeii, copti si curatati, intr-un castron incapator, cu atentie sa nu se iroseasca din zeama lasat de dumnealor la copt, ca aia da gustul si aroma definitorie. Se presara cu sare si piper proaspat macina si se toarna deasupra sosul omogenizat facut din usturoi pisat + iaurt + ulei de masline + otet balsamic. La faza asta eu am cooptat Vizigotul in proces si l-am pus sa ia fiecare ardei de codita si sa-l intoarca de 2-3 ori pe toate partile pentru a se unge de sos. Dupa care mi-am amintit ca n-am pus sare si piper si l-am pus s-o ia de la capat :).
La final stropiti cu zeama de lamaie, ornati cu felia de lamaie si patrunjelul tocat si gata bunatatea. E si mai grozava daca are timp sa stea nitel, pentru a se intrepatrunde aromele.
E tare buna, combinatia de usturoi cu aroma de copt-arsura-afumat de la ardei, inviorata de otet si zeama de lamaie.....bun-bun. Merge cu un gratar adevarat.

Nu va mai urez sa va miroasa a mancare in casa, Boieri Dumneavoastra. Va urez sa v-adie racoarea si vantul. Sa miroasa a ploaie si-a verdeata de padure!


4 comentarii:

  1. Fain sos! Nu am mancat pana acum ardeii copti cu asa un sos, deci, e musai sa-l probez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E f bun, cum ziceam aroma de afumat de la copt si prospetimea de la ardei se imbina frumos cu usturoiul. Singura problema a fost ca ardeii erau de duminica si m-a altoit Vizigotul ca nu mai au gust de proaspat....mooofturi....

      Ștergere
  2. Ete asa ma faci tu pe mine sa ma coc pe caldurilii astea! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, da, dar sa vezi dupa aia ce racoare pare in restul casei dupa ce iesi din bucataria in care mai-mai sa te lichefiezi de caldura. :D

      Ștergere