V-as rasfata cu povesti despre ultimele bunatati gatite dar norocu-mi este pentru contra. Din doua camere foto existente in dotare, nici una nu mai umbla, Sony-ul si-a rupt clapa de la butonul cu care se declanseaza iar Nikonul e in greva foamei. Adica nu vrea sa mance. Adica are bateria descarcata si nu vrea s-o incarce de nici un fel. In cazul dumnealui ma bate gandu' ca e vorba totusi de cablu, ceea ce-mi mareste doza de optimism......
Asa ca daca nu poci sa ma laud cu realizari recente, mai fac si eu vorbire de glorioase bunatati trecute. Mai exact de anul trecut. Si mai exact, de painea facuta pentru pomana porcului si cosuletele din aluat pt servit gustarile (mai precis salata boeuf) din noaptea de revelion. Caci cam atat s-a pozat in noaptea aia in materie culinara, lauda-te, Smarando, daca ai cu ce ......
Mai intai, painica. Dupa cum am mai zis, de cand am descoperit ce buna iese painea framantata la masina de paine, dospita in castron cu folia pusa etans si coapta in cuptorul de la aragaz, raaar am mai cumparat paine gata facuta. Una-doua, cand ma cauti, fac paine. Sau fac aluat de pizza si, fiindca imi ramane, fac si paine. Sau fac paine oricum.
Frumusetea din imagine am facut-o, cum ziceam, pentru pomana porcului. Reteta nu e mult diferita de ce am facut pana acum, doar ca am folosit cantitati un pic mai mari, ca urmam sa fim multi la masa. Asadar:
- 1,5 pliculete de drojdie uscata
- 480 (spre 500, sa nu ne complicam) ml de apa calduta - am zis si mai repet, calduta, nu fierbinte, ca omoram drojdia
- cam 2 lingurite de zahar
- 135 ml ulei de masline
- 750 g faina alba
- cam 3 lingurite de sare (grunjoasa, folosesc eu)
- ou pt uns painea
- extra ulei pt uns tava
Am pus ingredientele, in ordinea asta, in masina de paine si am lasat o tura la framantat (cam 15-20 min). Dupa aceea am scos, am pus in castron sigilat cu folie transparenta sa nu intre aerul, am lasat cam o ora la crescut in cuptorul cu microunde inchis, adica usa inchisa, butonul inchis, post-it pe usa de atentionat ametitii, caci castronu meu de aluat e de metal si, ma-ntelegeti.....
Dupa ora respectiva, am scos aluatul din castron (se dublase) si am modelat painea. Adica am impartit in trei, am facut din fiecare parte cate o fasie lunga, le-am impletit, si le-am unit pe rotund, cap la coada. Ca sa umplus si centrul, am intors pe dedesupt inaditurile si le-am cat-de-cat aranjat. Nu stiu cat de bine explic insa ideea asta e, se impleteste normal si dupa aia se face cerc si se mai aranjeaza pe acolo. Apoi - caci doream super paine sa impresionez pomana porcului cu dansa - am lasat tava cu painea la crescut, fro juma de ora, in gura cuptorului deschis, unde bate caldura. Cand am bagat eu de seama ca aluatul a umplut tava, am uns cu ou batut si am bagat la cuptor, la foc mediu, fro 30 de min, dar de verificat dupa 20, in functie de cuptor. Ce-a iesit, luati de vedeti:
A iesit buna, gustoasa, cu consistenta de cozonac, si s-a bucurat de toata aprecierea mesenilor. Mai fac.
Acu despre cosuletele pomenite mai sus, nu e mare filosofie. Aluatul este fix ista de la paine (doar ca e indicat sa reduceti cantitatile, ca din ce-am zis eu mai sus coaceti la cosulete de vi se apleaca). La mine ideea a pornit de la faptul ca asteptam musafiri dragi de revelion si nu se facea sa le dau salata boeuf asa, clasic, in castron. Nu ma intrebati de ce nu se facea, ca nu stiu, mi se pusese mie pata si gata. Asa ca, dat fiind ca aveam ceva aluat facut si n-apucasem sa bag painea la cuptor....am intins niste foi super subtiri (cu ceva faina extra, sa nu se lipeasca), pe care le-am pus in forme de briose. Am niste forme individuale, teflonate, numa bune pt asa ceva. Unse formele, cu ulei de masline, desigur. Am pus aluatul sa dea si pe dinafara nitel, cu grija sa se lipeasca bine de fund, sa nu prinda aer, astfel incat la coacere sa se ususce si sa ia forma...formei. Dupa ce am bibilit si am titirit la ele pana spre 12 noaptea, de mi-am lasat si barbatu singur la cumparaturi, iaca ce-a iesit:
Le-am tinut pana la servire (cam 2 zile) infasurate intr-un prosop, sa ramana crocante. Sunt bune la servit cam orice fel de salata, dar si bucati de branza cu ceapa, zacusca, etc...dupa inspiratie.
Atat am avut a ma lauda. Mai caut poze (sau caut sa repar aparatele) si revin, seara frumoasa si o saptamana de exceptie va doresc, Boieri Dumneavoastra!
Asa ca daca nu poci sa ma laud cu realizari recente, mai fac si eu vorbire de glorioase bunatati trecute. Mai exact de anul trecut. Si mai exact, de painea facuta pentru pomana porcului si cosuletele din aluat pt servit gustarile (mai precis salata boeuf) din noaptea de revelion. Caci cam atat s-a pozat in noaptea aia in materie culinara, lauda-te, Smarando, daca ai cu ce ......
Mai intai, painica. Dupa cum am mai zis, de cand am descoperit ce buna iese painea framantata la masina de paine, dospita in castron cu folia pusa etans si coapta in cuptorul de la aragaz, raaar am mai cumparat paine gata facuta. Una-doua, cand ma cauti, fac paine. Sau fac aluat de pizza si, fiindca imi ramane, fac si paine. Sau fac paine oricum.
Frumusetea din imagine am facut-o, cum ziceam, pentru pomana porcului. Reteta nu e mult diferita de ce am facut pana acum, doar ca am folosit cantitati un pic mai mari, ca urmam sa fim multi la masa. Asadar:
- 1,5 pliculete de drojdie uscata
- 480 (spre 500, sa nu ne complicam) ml de apa calduta - am zis si mai repet, calduta, nu fierbinte, ca omoram drojdia
- cam 2 lingurite de zahar
- 135 ml ulei de masline
- 750 g faina alba
- cam 3 lingurite de sare (grunjoasa, folosesc eu)
- ou pt uns painea
- extra ulei pt uns tava
Am pus ingredientele, in ordinea asta, in masina de paine si am lasat o tura la framantat (cam 15-20 min). Dupa aceea am scos, am pus in castron sigilat cu folie transparenta sa nu intre aerul, am lasat cam o ora la crescut in cuptorul cu microunde inchis, adica usa inchisa, butonul inchis, post-it pe usa de atentionat ametitii, caci castronu meu de aluat e de metal si, ma-ntelegeti.....
Dupa ora respectiva, am scos aluatul din castron (se dublase) si am modelat painea. Adica am impartit in trei, am facut din fiecare parte cate o fasie lunga, le-am impletit, si le-am unit pe rotund, cap la coada. Ca sa umplus si centrul, am intors pe dedesupt inaditurile si le-am cat-de-cat aranjat. Nu stiu cat de bine explic insa ideea asta e, se impleteste normal si dupa aia se face cerc si se mai aranjeaza pe acolo. Apoi - caci doream super paine sa impresionez pomana porcului cu dansa - am lasat tava cu painea la crescut, fro juma de ora, in gura cuptorului deschis, unde bate caldura. Cand am bagat eu de seama ca aluatul a umplut tava, am uns cu ou batut si am bagat la cuptor, la foc mediu, fro 30 de min, dar de verificat dupa 20, in functie de cuptor. Ce-a iesit, luati de vedeti:
A iesit buna, gustoasa, cu consistenta de cozonac, si s-a bucurat de toata aprecierea mesenilor. Mai fac.
Acu despre cosuletele pomenite mai sus, nu e mare filosofie. Aluatul este fix ista de la paine (doar ca e indicat sa reduceti cantitatile, ca din ce-am zis eu mai sus coaceti la cosulete de vi se apleaca). La mine ideea a pornit de la faptul ca asteptam musafiri dragi de revelion si nu se facea sa le dau salata boeuf asa, clasic, in castron. Nu ma intrebati de ce nu se facea, ca nu stiu, mi se pusese mie pata si gata. Asa ca, dat fiind ca aveam ceva aluat facut si n-apucasem sa bag painea la cuptor....am intins niste foi super subtiri (cu ceva faina extra, sa nu se lipeasca), pe care le-am pus in forme de briose. Am niste forme individuale, teflonate, numa bune pt asa ceva. Unse formele, cu ulei de masline, desigur. Am pus aluatul sa dea si pe dinafara nitel, cu grija sa se lipeasca bine de fund, sa nu prinda aer, astfel incat la coacere sa se ususce si sa ia forma...formei. Dupa ce am bibilit si am titirit la ele pana spre 12 noaptea, de mi-am lasat si barbatu singur la cumparaturi, iaca ce-a iesit:
Le-am tinut pana la servire (cam 2 zile) infasurate intr-un prosop, sa ramana crocante. Sunt bune la servit cam orice fel de salata, dar si bucati de branza cu ceapa, zacusca, etc...dupa inspiratie.
Atat am avut a ma lauda. Mai caut poze (sau caut sa repar aparatele) si revin, seara frumoasa si o saptamana de exceptie va doresc, Boieri Dumneavoastra!
Super faina painea ta!
RăspundețiȘtergereTe pup!
Sa ti se insanatoseasca Nikonul , doamna draga!
RăspundețiȘtergerePainea ta arata super apetisant...Insa cu cosuletele m-ai lasat paf: e de incercat si mi-ai dat o ideea grozava , sper sa nu uit.
Chiar ma intrebam daca nu se umfla in cosulet aluatul , la copt...?Uite ca nu! :)
un pic de tot se umfla, insa daca faci foaia fff subtire si te bibilesti sa fie lipita de forme, iar focu-l dai maricel, sa le ia repede, sa le usuce, nu se umfla. Eh, din loc in loc cate o boshoalca, acolo, se mai intampla. Dar parca-s mai interesante asa, imperfecte :D
ȘtergerePai , categoric is mai faine imperfecte...ce?Suntem la Mariot , pacatele mele? :))Multam' de precizare!
RăspundețiȘtergere