Adicatelea doar o denumirea fancy pentru o cina improvizata din resturi. Va mai povestii eu, Boieri Dumneavoastra, ce fericire suprema ma apuca atunci cand constat ca, desi frigiderul e plin, se pare ca totusi nu-i de mancare, si trebe sa gatesc. Asta fiindca ramane ba un fund de oala din mancarea x, ba o farfurie din mancarea y, ba un desht intr-un borcan din nu stiu ce....eeeee, pai treaba-i asta?
Asa ca am instituit moda tapas-urilor, adica adunam cele putine din fiecare si improvizam o cina variata. Si, paradoxal, desi portiile par mici, mesenii ciugulesc din toate si chiar se declara satisfacuti.
Zilele trecute am adunat, in 4 vase de ceramica pt gatit la portie, urmatoarele:
- mamaliga coafata: vasul uns cu unt, un strat de mamaliga, presarat branza sau cascaval ras, cateva feliute dintr-un carnat uscat (care oricum altfel n-ar fi avut nicio sansa de afirmare), cateva cubulete mici mici de unt, alt strat de mamaliga, branza rasa, ou deasupra, gata.
- paste cu urzici - am facut zilele trecute mancarica de urzici pe care am infratit-o cu pastele fierte al dente si un pumn de cuburi de friptura de porc. Cum nu s-a mancat tot, mi-a ramas numai bine de-o portie. Pe astea le-am gatit doar cu cascaval ras deasupra.
- mancare de stevie - am adaugat doar proverbialul ou deasupra.
- mancare de varza - era facuta cu varza dulce si carne de porc mai grasa, buna de nu se putea dar ramasee, tot asa, un pic doar. Pe asta n-am mai gatit-o cu nimic, ca se pune in valoare prin ea insasi.
Vasele astfel pregatite:
au fost date la cuptor, la foc mediu spre mic, pana cand care s-a incalzit ha bine, care li s-a topit cascavalul deasupra, care s-a prins oul ochi asa cum trebuie.
Cand au fost gata, aratau cam asa:
Asa ca am instituit moda tapas-urilor, adica adunam cele putine din fiecare si improvizam o cina variata. Si, paradoxal, desi portiile par mici, mesenii ciugulesc din toate si chiar se declara satisfacuti.
Zilele trecute am adunat, in 4 vase de ceramica pt gatit la portie, urmatoarele:
- mamaliga coafata: vasul uns cu unt, un strat de mamaliga, presarat branza sau cascaval ras, cateva feliute dintr-un carnat uscat (care oricum altfel n-ar fi avut nicio sansa de afirmare), cateva cubulete mici mici de unt, alt strat de mamaliga, branza rasa, ou deasupra, gata.
- paste cu urzici - am facut zilele trecute mancarica de urzici pe care am infratit-o cu pastele fierte al dente si un pumn de cuburi de friptura de porc. Cum nu s-a mancat tot, mi-a ramas numai bine de-o portie. Pe astea le-am gatit doar cu cascaval ras deasupra.
- mancare de stevie - am adaugat doar proverbialul ou deasupra.
- mancare de varza - era facuta cu varza dulce si carne de porc mai grasa, buna de nu se putea dar ramasee, tot asa, un pic doar. Pe asta n-am mai gatit-o cu nimic, ca se pune in valoare prin ea insasi.
Vasele astfel pregatite:
au fost date la cuptor, la foc mediu spre mic, pana cand care s-a incalzit ha bine, care li s-a topit cascavalul deasupra, care s-a prins oul ochi asa cum trebuie.
Cand au fost gata, aratau cam asa:
Vizigotul a apreciat combinatia, mai intai s-a saturat din varza combinata cu mamaliga coafata (a ignorat oul ochi, ca e bine inradacinata in mintea lui ideea ca oua prajite sau ochi se manca doar la micul dejun) dupa care a ras singurel pastele cu urzici si cascaval topit pe dansele.
Din ce se vede ne-am saturat, asadar, 2 persoane de nadejde, ba chiar am mai lasat si-n farfurie. Adica in vasele de mai sus, ca doar nu va imaginati c-am mai lungit alea jumatati de portie si pe farfurii, sa am ce spala vase.
Cam asta fuse cina noastra, Boieri Dumneavoastra!
Si macaroanele, macaroanele le facusi verzi? Nu stii ca-s la moda alea rosii?
RăspundețiȘtergereDa, verzi-verzi le-am facut. Verzi verzi de tot:). Nu-s la moda alea rosii, is la moda alea verzi ca e primavara, da?
ȘtergereInventiv si tare apetisant! Mie mi-ai facut pofta de mamaliguta aia...uite ca uitasem de malai...ia sa fac si eu curat prin "frigidul" meu :))
RăspundețiȘtergereAsa, asa, fa curat sa nu se invecheasca stocurile ;)
ȘtergereCe-mi mai plac mie momentele de genul asta, atunci cand sunt idei de facut ceva de mancare din ''resturi''.
RăspundețiȘtergereO alta idei foarte buna este checul aperitiv,un chec sarat cu de toate prin el. Trebuie sa sti de el...
Bune idei , felicitarile mele.
Il stiu insa, dintr-un motiv care-mi scapa, la ai mei barbati n-are succes. Mai curand improvizez o pizza decat un chec aperitiv, ca aia stiu ca se rade cu ochii inchisi :))
ȘtergereOh ya, pizza rules ! :))
RăspundețiȘtergerePizza este si va fi mereu superioara in fata altor preparate mai in toate casele :)