Ei bine, da, asta a dorit fiul pentru cina din seara asta. Cand a terminat antrenamentul, muscand aprig dintr-un mar zemos, imi povestea ce are pofta sa manance la cina in seara asta: stii, as vrea asa, niste fibra de pui, pe teflon cu...hmmmm...cu ce sa fie...cu legume la aburi. Da, legume la aburi sa fie: cartofi, morcovi, ceapa si....sa ma gandesc....pastai ai? Ai, ca ti-am adus eu de la gradina, puse de mine la borcan! (nici nu vreau sa-mi imaginez ce pateam daca afirmam ca n-am ...). Deci sa fie si pastai, da?
N-am indraznit sa comentez, asa ca de indata ce-am ajuns acasa am pus niste carne de curcan la dezghetat. Ei bine, da, el a cerut de pui, da-n ultima vreme m-am suparat pe carnea de pui din comert si, daca n-am pe stoc pui de pe la tzara, prefer sa gatesc cu carne de curcan. Ideal ar fi sa fie si-ala tot de la tzara....
Enfin, pun .... fibra de curcan la dezghetat si plec in balcon in expeditie de cules legume. Cand ma intorc, ma pandea: da pastai ai gasit? ca ce e in balconu ala al tau....Deci, ai gasit??
Foarte sincer vorbind, uitasem ca pamantu de pastai, ma fac ca ploua si ma duc inapoi, iau la mutat cutii si borcane si scot un borcan de pastai. Cand ma vede si cu astea, rasufla usurat si o taie la dush. Iar eu m-am apucat sa gatesc: Fibra de pui/curcan pe teflon, cu legume la abur.
Orientativ, ca vorbim de-o cina simpla si rapida, nu de arta si precizie, aveti nevoie de (ce povestesc eu e cam pentru 2 portii):
- o mana de fasii de piept de curcan (m-am gandit ca daca se cere fibra, tre sa fie fasii mai lungi, ca fibrele)
- pentru marinat carnea: 2-3 linguri sos de soia, tot atat ulei de masline, cimbru uscat cam o jumatate de lingurita, zeama de la jumate de lamaie, un praf de piper alb
- o jumatate de lingurita de boia iute
- 2-3 cartofi
- 2-3 morcovi
- 1 ceapa
- o mana de pastai.
Mai intai, am pus carnea taiata fasii la marinat in ce v-am povestit mai sus. Cat a stat la chinuit, am curatat la repezeala legumele si le-am pus sa fiarba la aburi. Ca sa mearga repede, am asteptat sa se incinga aburii nainte sa pun legumele. Sunt gata cam in 20 min al dente, 30 min sa fie bine patrunse. Avantajul cu gatitul legumelor la aburi (pe langa avantajele evidente legate de aport nutritional si alte asemenea) este acela ca doar cu greu poti sa le fierbi peste masura, nu e problema, ca la fiertul in apa, daca ai scapat un minut doua in plus la fiert.
Dupa ce legumele au inceput a se aburi corespunzator, am incins o tigaie de teflon si am turnat carnea, cu tot cu marinata (nici nu era prea multa zeama) si am prajit-o, la foc incins, pana s-a albit pe toate partile. Am adaugat boiaua, am mai amestecat bine si am tinut pe foc pana s-a rumenit usor pe toate partile, si gata.
Am incercat legumele cu un batz, erau patrunse. Am pus si pastaile sa stea un minut in aburitoare (caci, cum ziceam, le aveam la borca, conservate pt iarna), cat sa se incinga si ele un pic, si gata masa. Mujdei aveam de aseara, ca am invartit o radauteanca.
Amu reteta, dupa cum se vede si in poza, e de o maxima banalitate. Mie mi-a placut ce-am nimerit la marinat carnea. Cimbrul cu zeama de lamaie dau un amestec cumva racoritor de merge f bine la carne, iar boiaua vine si trezeste papilele inselate de faptul ca lamaia aia dadea o aroma blanda si racoritoare. Legumele la aburi, pe de alta parte, sunt, pur si simplu, gustoase. Noi le mancam si simple, si cu mujdei de usturoi, cu branza rasa, cu maioneza, cu sos de branza, cu orice.
Asta fuse cina. Seara frumoasa, Boieri Dumneavoastra!
N-am indraznit sa comentez, asa ca de indata ce-am ajuns acasa am pus niste carne de curcan la dezghetat. Ei bine, da, el a cerut de pui, da-n ultima vreme m-am suparat pe carnea de pui din comert si, daca n-am pe stoc pui de pe la tzara, prefer sa gatesc cu carne de curcan. Ideal ar fi sa fie si-ala tot de la tzara....
Enfin, pun .... fibra de curcan la dezghetat si plec in balcon in expeditie de cules legume. Cand ma intorc, ma pandea: da pastai ai gasit? ca ce e in balconu ala al tau....Deci, ai gasit??
Foarte sincer vorbind, uitasem ca pamantu de pastai, ma fac ca ploua si ma duc inapoi, iau la mutat cutii si borcane si scot un borcan de pastai. Cand ma vede si cu astea, rasufla usurat si o taie la dush. Iar eu m-am apucat sa gatesc: Fibra de pui/curcan pe teflon, cu legume la abur.
Orientativ, ca vorbim de-o cina simpla si rapida, nu de arta si precizie, aveti nevoie de (ce povestesc eu e cam pentru 2 portii):
- o mana de fasii de piept de curcan (m-am gandit ca daca se cere fibra, tre sa fie fasii mai lungi, ca fibrele)
- pentru marinat carnea: 2-3 linguri sos de soia, tot atat ulei de masline, cimbru uscat cam o jumatate de lingurita, zeama de la jumate de lamaie, un praf de piper alb
- o jumatate de lingurita de boia iute
- 2-3 cartofi
- 2-3 morcovi
- 1 ceapa
- o mana de pastai.
Mai intai, am pus carnea taiata fasii la marinat in ce v-am povestit mai sus. Cat a stat la chinuit, am curatat la repezeala legumele si le-am pus sa fiarba la aburi. Ca sa mearga repede, am asteptat sa se incinga aburii nainte sa pun legumele. Sunt gata cam in 20 min al dente, 30 min sa fie bine patrunse. Avantajul cu gatitul legumelor la aburi (pe langa avantajele evidente legate de aport nutritional si alte asemenea) este acela ca doar cu greu poti sa le fierbi peste masura, nu e problema, ca la fiertul in apa, daca ai scapat un minut doua in plus la fiert.
Dupa ce legumele au inceput a se aburi corespunzator, am incins o tigaie de teflon si am turnat carnea, cu tot cu marinata (nici nu era prea multa zeama) si am prajit-o, la foc incins, pana s-a albit pe toate partile. Am adaugat boiaua, am mai amestecat bine si am tinut pe foc pana s-a rumenit usor pe toate partile, si gata.
Am incercat legumele cu un batz, erau patrunse. Am pus si pastaile sa stea un minut in aburitoare (caci, cum ziceam, le aveam la borca, conservate pt iarna), cat sa se incinga si ele un pic, si gata masa. Mujdei aveam de aseara, ca am invartit o radauteanca.
Amu reteta, dupa cum se vede si in poza, e de o maxima banalitate. Mie mi-a placut ce-am nimerit la marinat carnea. Cimbrul cu zeama de lamaie dau un amestec cumva racoritor de merge f bine la carne, iar boiaua vine si trezeste papilele inselate de faptul ca lamaia aia dadea o aroma blanda si racoritoare. Legumele la aburi, pe de alta parte, sunt, pur si simplu, gustoase. Noi le mancam si simple, si cu mujdei de usturoi, cu branza rasa, cu maioneza, cu sos de branza, cu orice.
Asta fuse cina. Seara frumoasa, Boieri Dumneavoastra!
Suna si arata tare bun...si cu mujdeiul sau maioneza , tare bine aluneca spre stomac...De retinut , desi la noi in casa ,carnea de curcan e persona nongrata! :))))))
RăspundețiȘtergerePai ti-am zis, io mint cu nerusinare. Orice se cere de pui, fac cu curcan si daca se prinde careva - desi f rar - ma dau nevinovata: pai nu-s cam acelasi lucru, puiu si curcanu? eeeee!
ȘtergereAdevarul e ca si eu poftesc demultisor la o maioneza cu usturoi, insa cum incerc sa tin copilu departe de asemenea dezmaturi, ma abtin eroic :)) Dar pastaile rasol is prima optiune langa o asemena maioneza.