FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

miercuri, 19 septembrie 2012

Pizza cu friptura de curcan, cascaval, babic si mozzarella

... si ceva ceapa si ardei, ca tot era de unde. Cum am mai zis, Boieri Dumneavoastra, la noi pizza se face din resturi (adica bucati mici din diverse ramase prin frigider, nu resturi in sens de gunoi). Asa ca in seara asta cand a solicitat tanarul "pizza sau paste, ce vrei tu, dar eu as prefera pizza", m-am pus pe treaba. De piept de curcan facut nabusit la tigaie (pentru sandvisuri, ca va zisei, apropos, frigaruile de azi s-au mancat cu entuziasm, porumbul nu fiindca a uitat de el in ghiozdan, nu l-a gasit in cutia albastra si-a zis ca mami a uitat de desert....)...de piept de curcan, zic, stiam ca am prin frigider, cascaval este intotdeauna ca altfel ma alunga astia de acasa pentru neglijarea flagranta a nevoilor familiei, o ceapa, un ardei, se gasesc, faina in pod slava Domnului....la treaba Smarando!

Iaca, fin'ca is bine dispusa si n-am timp, va zic si de aluat, nu va mai trimit la prima reteta de aluat postata in oala cu tocana, ca v-oti fi saturat. Nu ca asta ar fi alta filosofie....

Deci, aluat de pizza:
- apx 300 g faina
- un pahar de apa cald (calda! nu fierbinte, ca moare drojdia)
- un praf de zahar
- jumate de pachetel de drojdie
- un praf de sare
- ulei de masline cam cata apa, adica tot un pahar

Se amesteca paharul de apa cu zaharul si drojdia, sa se dizolve binisor toate, dupa care cu faina, sarea si uleiul de masline. Daca aluatul e subtire si lipicios, mai adaugati faina, pana nu se mai lipeste de mana. Daca pare a fi vartos suficient, dar e lipicios, mai plusati cu ulei.

Dupa ce-l framantati ha bine de se omogenizeaza, devine neted si nu manifesta atasament nici fata de planseta nici fata de mana gospodinei, il puneti frumos intr-un castron, faceti o adancitura in mijloc si-l descantati: Cand oi veni de la fantana, sa te gasesc lana! Bunica-mea se si inchina facand asta, ba inchina si aluatul.
Acoperiti castronul cu o folie de plastic, cat de etans se poate. Aici eu am preluat ideea din Bucataria Galbena a Diei si pun castronul cu aluat in cuptorul cu microunde, ne-pornit, cu usa inchisa, fiindca acolo e adapost si poate creste in liniste. In plus, eu pun pe usa cuptorului si un post-it mare scris cu un marker negru prin care atentionez asupra existentei castronului acolo, ca se mai trezesc unii, nu spun cine, care cu gandul aiurea, dau drumul la cuptor, uitand ca au lasat pe birou cana de cafea pe care doreau sa o incalzeasca......Asa ca-mi iau masuri de precautie.....

Eeeeeei, si-n timp ce aluatul dospeste, vedeti de ingrediente:
- o lingura suc de rosii sau pasta de rosii sau ceva roseala
- o mana de cascaval ras
- 1 ceapa mica, felii subtiri
- o jumatate de gogosar, tot felii subtiri
- felii de friptura de piept de curcan
- felii de babic (dar mai putine ca friptura)
- felii de mozzarella
- oregano

Cand e gata aluatul, il intindeti in tava de pizza unsa in prealabil cu ulei. Aluatul sa fie pus cu o margine un pic ridicata, sa nu intre toppingurile in contact cu tava fierbinte. Peste aluat, puneti ingredientele in urmatoarea ordine: pasta de tomate, apoi cascavalul, ceapa si gogosarul uniform imprastiate, idem friptura si babicul. Un praf de oregano si la cuptor cu minunea, cam 15-20 minute.

Nu, n-am uitat de mozzarella, ci am pus-o pe pizza imediat ce-am scos-o din cuptor. Nu-mi place cum se face mozzarella pe pizza, mi se pare ca se cam usuca la caldura, insa pusa pe pizza fierbinte se inmoaie tare frumos si gustos.
La final, dupa portionare, arata cam asa:

Am mancat cu ketch-up facut de bunica, alaturi care de-o bere, care de-un ceai de sunatoare. Tare buna!

Seara frumoasa, Boieri Dumneavoastra! 

Un comentariu:

  1. Suflet de caine plouat ce esti, sa nu strigi tu vecinii, acum io ce ma fac? Ca am chef de pizza. Riao.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...