FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

miercuri, 28 noiembrie 2012

Piure smecher de legume

Incep cu disclaimeru: piureul asta il gateste sotul meu, care clar a vazut reteta pe undeva (suspectez ca pe Paprika) da' nu vrea sa spuna unde. Asa ca nu pot cita sursa si imi cer anticipat scuze pentru asta.

Asadar, sa va zic. Asta s-a intamplat tot intr-un we. Gatisem cu o seara inainte mai multe chestii sa am pe cateva zile dar sambata dupa micul dejun se trezeste omu sa intrebe: cartofi avem? N-avem, raspund eu vinovata. Aaaaa, pai cum sa n-avem cartofi? Ghi-ni-on! Pai ce, cand s-a intors cu fii-su de la sport, unde s-a oprit? La cumparaturi, si-a venit acasa frumos (si) cu cartofi.

Si-a inceput aventura. Ceapa avem, avem. Usturoi avem, avem. Da-mi o tigaie! Mai omule, la ce-ti trebe tigaia? Fierbi cartofi in tigaie? Femeee, e reteta mea! Da-mi tigaia!

Ii dau tigaia. Nu face nimic cu ea si ma pune sa curat cartofi. Cam fro 6, maricei. Io, cu initiativa, curat si vreo 2 morcovi, maricei si ei. Pun totul la fiert in aburi, in bucati cat de cat egale. Dupa aia ma apuc si iscodesc Le Chef: maestre, da ce planuiti draga aici?
Gatesc, mi se raspunde sec!

Ok, Smarando, treci si curata ceapa (vreo 3, micute) si usturoi (cam o capatana) ca azi esti la munca de jos. Le curat, le spal....a, le si tai maruntel, ca asa zisera Chefu'.

Stau pe aproape: mai ai nevoie de ceva? Avea! De unt. A, si de patrunjel. Si de supervizare, ca nu stia cand sunt gata fierte legumele. Io, moarta de curiozitate, dadeam roata la aragaz. Enfin, la un moment dat au fost gata ferte legumele si a inceput prepararea retetei.

Incinge in tigaie 2-3 linguri de ulei de masline si caleste ceapa si usturoiul. Cand se inmoaie, adauga sare (nu prea multa) si piper proaspat macinat (asta cu darnicie). Dupa inca 2-3 minute, a adaugat si aproximativ o lingura de unt. Cand untul a fost topit in tigaie, a traznite legumele, le-a ametit nitel in tigaie.

STIUUUU, am exclamat eu, faci cartofi taranesti! Vezi ca am pus si morcovi, ma dau desteapta razand de parca cine stie ce farsa ii copsesem.
Bine ca esti tu desteapta, mi se raspunde. Da' nu fac cartofi taranesti.
..... si continua sa-si vada de treaba. Imi venea sa ii dau cu tigaia in cap...ce atatea mistere....eeeeeee.

Dupa aia ma pune iar in incurcatura: da-mi aia de piure!
Ha?
Aia ma, unealta de facut piure!

Scot de pe unde aveam unealta pe care o folosesc eu la piure, o chestie ca o presa de usturoi, dar mare cat un ibric mic, cumparata de la Ikea, care zdrobeste cartofii si face un piurea grozav. Cand o vede, parca vedea un OZN....se uita la mine ca la masini straine ne-inmatriculate.

Am zis unealta de facut piure, nu aia!
Pai, zic, io cu asta fac piure. Alta n-am.
Nu, maaaa! (se indura el sa explice). Aia ma, de apesi pe ea in vas si se face piure.

Enfin, v-ati prins Domniile Voastre ce dorea Boierul, dar eu de aia n-am. Noooo, si cum lipsurile se rasplatesc, iaca ma uitam eu cu jale cum a zdrobit sotu' meu legumele cu furculita in tigaia mea de teflon, care mai era si aproape noua. El se jura ca n-a atins teflonul, caci, citez, "legumele trebuie zdrobite grosier", dar tot a fost traumatizant procesul.

No, si dupa ce a zdrobit cat de cat legumele, le-a mai amestecat o tura, le-a mai adaugat cam 3 linguri de unt topit, ca pareau cam uscate, a potrivit de sare, a adaugat patrunjel verde tocat (cam o mana)  si gata minunea.

Boieri Dumneavoastra, iese un piure bun si gustos, condimentat cat trebuie si cu gust bogat, de nu-ti vine sa crezi. Nu mai stiu ce facusem in ziua aia pentru pranz, mi se pare ca snitele, dar piureul a fost vedeta. Mai ales ca Boierul l-a asezat pe farfurii in gogoloaie mestesugit facute cu doua linguri cu care le dadea forma...ce sa mai, arta si precizie. Data viitoare poate apuc sa pozez si farfuria. De data asta doar tigaia.


Si un exemplu despre cum ziceam cu doua linguri:


Pozele is facute pe fuga, ca Boieru' a declarat ca el nu-i vedeta de blog, asa ca pe fundal se vede si aperitivul din ziua aia, ceapa rosie cu branza. Scuzati mizanplasu :)
A, si faza cea mai tare e ca numitul piure e f bun si a doua zi, incalzit doar un pic. Isi pastreaza gustul si nu e deloc uscat.

O seara faina, Boieri Dumneavoastra! 

3 comentarii:

  1. Rad de numa,numa la ora asta tarzie,de-mi trezii barbatu' din dotare.
    Cat despre piure,este neaparat de incercat.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. trebuie incercat , eu faceam ceva de genu' cu sfacla rosie !

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie-mi place sigur.
    Am mai facut combinatii asemanatoare dar chiar asa ,nu.
    Suna bine de tot si ce zice Coco mai sus.

    Smaranda, mi-a placut tare cum ai scris, mi-ai smuls un zambet dupa ce acum 15 min mi-a fost facut un rid si inca un fir de par alb in cap de nervi :)

    Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...