Asa ziceam cand eram mici, ciorba de verisoare :)). Cand s-a pronuntat Vizigotimea sa ieri ca ce ciorba vrea, m-au trecut, cu anticipatie, caldurile: ciorba de perisoare pe vremea asta? Dar cand am vazut ce frig era azi, la pranz taaaaare bine a mers fiertura mea, fierbinte si cu ardei iuti pe langa.
Asa ca ciorba mea de perisoare a fost facuta aseara dupa cum urmeaza, din:
Pentru perisoare:
- 500 g carne tocata ameste porc cu vita
- 2 linguri de orez (pe care eu l-am uitat, nu l-am pus)
- o felie de paine, muiata in apa si stoarsa bine
- o ceapa tocata marunt
- sare
- piper
-1 ou
Pentru zeama:
- 4 morcovi tineri
- jumate de dovlecel
- 2-3 cepe verzi mai zdravene
- 2-3 linguri de tije de telina (eu cautam disperata prin congelator radacina de telina, dar am constatat ca s-au epuizat stocurile, asa ca am pus tije... bune si alea)
- 3-4 linguri de bulion de ardei
- sare
- piper
- leustean
- zeama de prune sau borsh, dupa pofta
De facut se face simplu: intr-o oala de 3 l se pun legumele tocate marunt, adica morcovii, dovlecelul, telina (cine are, ca cine nu, poate sa puna si tije) si ceapa. Se pune la fiert, timp in care preparati carnea.
Carnea tocata se amesteca voiniceste cu toate cele enumerate mai sus - vedeti poate nu uitati orezul, eu l-am uitat, aia e, fura bune si asa, desi cu un format cam ciudatel, parca erau ozn-uri in ciorba.
Cand legumele au dat 2-3 clocote si-s aproape fierte, se adauga bulionul, iar 2-3 clocote, se trage oala pe foc potolit si se pun perisoarele. Eu nu ma muncesc sa le modelez cine stie ce, iau cu lingurita din amestec, cantitati egale, si dau drumul in ciorba. Repet, clocoteala sa fie la foc potolit, sa nu se imprastie minunile prin oala.
Le-am mai lasat sa clocoteasca pana s-au ridicat toate la suprafata, apoi am pus zeama de prune (cam 400 ml am pus eu, fuse prea multa dupa gustul meu, copchilu' cica era numa' buna de acra....ma rog), se fierbe iarasi pana-s aproape gata perisoarele. Dupa aia se pune leusteanul (eu n-avusei decat uscat), si dupa inca vreo cateva clocote, ii gata minunea. Merge cu ardei iuti alaturi, ba chiar si c-o lingura de smantana. Nu prea merge vara, dar vara asta e cu nabadai, asa ca merge ciorba mea.
Asta fuse, Boieri Dumneavoastra, pofta mare!
Asa ca ciorba mea de perisoare a fost facuta aseara dupa cum urmeaza, din:
Pentru perisoare:
- 500 g carne tocata ameste porc cu vita
- 2 linguri de orez (pe care eu l-am uitat, nu l-am pus)
- o felie de paine, muiata in apa si stoarsa bine
- o ceapa tocata marunt
- sare
- piper
-1 ou
Pentru zeama:
- 4 morcovi tineri
- jumate de dovlecel
- 2-3 cepe verzi mai zdravene
- 2-3 linguri de tije de telina (eu cautam disperata prin congelator radacina de telina, dar am constatat ca s-au epuizat stocurile, asa ca am pus tije... bune si alea)
- 3-4 linguri de bulion de ardei
- sare
- piper
- leustean
- zeama de prune sau borsh, dupa pofta
De facut se face simplu: intr-o oala de 3 l se pun legumele tocate marunt, adica morcovii, dovlecelul, telina (cine are, ca cine nu, poate sa puna si tije) si ceapa. Se pune la fiert, timp in care preparati carnea.
Carnea tocata se amesteca voiniceste cu toate cele enumerate mai sus - vedeti poate nu uitati orezul, eu l-am uitat, aia e, fura bune si asa, desi cu un format cam ciudatel, parca erau ozn-uri in ciorba.
Cand legumele au dat 2-3 clocote si-s aproape fierte, se adauga bulionul, iar 2-3 clocote, se trage oala pe foc potolit si se pun perisoarele. Eu nu ma muncesc sa le modelez cine stie ce, iau cu lingurita din amestec, cantitati egale, si dau drumul in ciorba. Repet, clocoteala sa fie la foc potolit, sa nu se imprastie minunile prin oala.
Le-am mai lasat sa clocoteasca pana s-au ridicat toate la suprafata, apoi am pus zeama de prune (cam 400 ml am pus eu, fuse prea multa dupa gustul meu, copchilu' cica era numa' buna de acra....ma rog), se fierbe iarasi pana-s aproape gata perisoarele. Dupa aia se pune leusteanul (eu n-avusei decat uscat), si dupa inca vreo cateva clocote, ii gata minunea. Merge cu ardei iuti alaturi, ba chiar si c-o lingura de smantana. Nu prea merge vara, dar vara asta e cu nabadai, asa ca merge ciorba mea.
Asta fuse, Boieri Dumneavoastra, pofta mare!
ete scart, nu merge vara, cine zice? cum exista unii care nu mananca mamaliga daca nu e vijelie, frig sau nameti. etete fleosc. oricum nu ma joc cu tine, tu ai folosit numai marfa de contrabanda ca sa razi de ciorba mea :D
RăspundețiȘtergereStai bre, ca n-am zis ca e frun decret ca nu se mananca vara. Da'n general, la ora asta (adica pe caldura asta) merge mai bine o ciorba rece.
ȘtergereNu era marfa de contrabanda, si nici de ciorba ta nu m-am ras, da?
E una din preferatele mele, desi recunosc ca exact asa cum ai facut-o tu nu am mancat pana acum.
RăspundețiȘtergereOricum mi s-a facut gura apa de pofta :)
Pai eu cam fac ciorbele in functie de ce am prin frigider si de inspiratia de moment, foarte posibil data viitoare sa iasa altfel :)
ȘtergereCiorba de verisoare este grozavva! Si noua ne place!
RăspundețiȘtergereAsa este!
ȘtergereAsa merge numa'bine acu',este racoare inca!
RăspundețiȘtergereDa, inca....dar presimt ca acusica trece racoarea si vin caldurile...
Ștergeremai schimbati ciorba. sau verisoarele. sau pe amandoua. nu publicati acest comment
RăspundețiȘtergereComentu' se publica automat, ca o dovada de incredere pt vizitatori :).
ȘtergereAdevaru-i ca de cateva zile aveam asa, o presimtire, ca ma certi pt lene. O sa schimb acusica, incetisor ca nu ne grabim :)