Aseara, in taxi, cand ne intorceam din oras, Tati intreaba copilul care parea ca tot mesteca nu stiu ce: ai ceva in gura?
Raspunsul vizigotzesc a venit clar, concis si implacabil: da, limba si dintii, de ce ma intrebi?
Ei, Boieri Dumneavoastra, la faza asta ma gandeam eu azi in timp ce bibileam niste ardei si dovlecei umpluti: depinde cum intrebi ....sa va povestesc....
Cum ma apucase elanul culinar, mi-am pus in cap sa fac mancare de cartofi sau musaca, si n-am de lucru si-mi intreb copilul ce alege. In chiar clipa in care am terminat de intrebat am realizat ca mi-am incalcat (flagrant! ) propria regula care zice ca nu dai optiuni decat atunci cand esti foarte sigur ca alegerea va fi pe placul tau. Fiindca fiul meu mi-a raspuns fericit: de-amandoua!
Ma sucesc, ma invartesc, doar doar s-o hotara....nimic! Vrea de amandoua. Booon, ma duc la bucatarie sa toc carnea si imi vine cea de-a doua idee "geniala" a zilei: aveam niste dovlecei cumparati zilele trecute si-mi zic eu in gandul meu ca daca tot fac tocatura, sa umplu si niste dovlecei. Si iar n-am de lucru si-l intreb daca vrea. Evident ca vroia. Eeeei, numai DUPA aceea m-am uitat la dovlecei: cel mai mare avea diametrul de 3 cm !!!!! E clar, imi zic, imi place sa ma chinui. Treci, Smarando, la treaba ! Asa se face ca pe langa mancarea de cartofi si musacaua in cauza, am gatit si Dovlecei umpluti.
Incep ca Dna Sanda Marin, sa ma asigur ca nu cumva veti face aceeasi greseala ca mine: se aleg dovlecei proaspeti, mai maricei, dar fragezi. (ca alfel faceti dopuri umplute, ca mine....). Reteta, in sine, e foarte simpla.
Aveti nevoie de:
- dovlecei
- carne tocata (eu am avut jumatate de piept de pui si cam aceeasi cantitate de carne de porc)
- un cartof
- un morcov
- un ou
- 2 linguri de orez
- o ceapa
- condimente (sare, piper, cimbru, etc)
- suc de rosii sau bulion
Carnea se toaca si se omogenizeaza bine cu un cartof si un morcov ras. Intr-o lingura de ulei se caleste ceapa tocata marunt, se adauga orezul pana cand boabele devin usor translucide, dupa care se adauga si carnea si se calesc impreuna pana se albeste carnea si amestecul este omogen. Cand se mai racoreste un pic se adauga sare, piper, cimbru, o lingura bunicica de bulion de ardei (sau suc de rosii) si un ou batut (sa se lege compozitia).
Intre timp, se spala dovleceii, se curata de coaja si se taie in jumatati. Se taie capetele astfel incat dovleceii sa stea in picioare si se scobeste miezul cu o lingurita (daca-s dovleceii suficient de mari, eu azi m-am chinuit cu unealta aia de e si curatitor de cartofi si de scos cotorul la mere....). Miezul scobit nu se arunca.
Se umplu dovleceii, li se pune cate un capac (eu am pus patratele de gogosar) si se insira soldateste in oala in care urmeaza sa fiarba. Daca reiese ca aveti prea multa carne, puteti umple si 2-3 ardei, ca-s mai spornici :), eu asa am facut...
Odata asezati in oala - atentie sa fie cat de cat stabili, sa nu alunece pe orizontala, cel putin nu pana apuca sa dea cateva clocote - se toarna peste ei un pic de apa calda si o ceasca generoasa de suc de rosii. Trebuie sa fie suficient lichid pana aproape sa acopere dovleceii. Puteti adauga in oala si miezul scos de la dovlecei, bine maruntit. Daca vreti ca sosul in care fierb sa fie mai consistent, puteti adauga o lingura de faina desfacuta in apa rece.
Se dau la cuptor la foc potrivit si se tin 45 min, sa dea clocote linistite. Din cand in cand, se roteste oala in plan orizontal sa nu se prinda dovleceii de fund. Se servesc cu niste smantana si un pic de patrunjel verde proaspat tocat.
Pofta mare!
Raspunsul vizigotzesc a venit clar, concis si implacabil: da, limba si dintii, de ce ma intrebi?
Ei, Boieri Dumneavoastra, la faza asta ma gandeam eu azi in timp ce bibileam niste ardei si dovlecei umpluti: depinde cum intrebi ....sa va povestesc....
Cum ma apucase elanul culinar, mi-am pus in cap sa fac mancare de cartofi sau musaca, si n-am de lucru si-mi intreb copilul ce alege. In chiar clipa in care am terminat de intrebat am realizat ca mi-am incalcat (flagrant! ) propria regula care zice ca nu dai optiuni decat atunci cand esti foarte sigur ca alegerea va fi pe placul tau. Fiindca fiul meu mi-a raspuns fericit: de-amandoua!
Ma sucesc, ma invartesc, doar doar s-o hotara....nimic! Vrea de amandoua. Booon, ma duc la bucatarie sa toc carnea si imi vine cea de-a doua idee "geniala" a zilei: aveam niste dovlecei cumparati zilele trecute si-mi zic eu in gandul meu ca daca tot fac tocatura, sa umplu si niste dovlecei. Si iar n-am de lucru si-l intreb daca vrea. Evident ca vroia. Eeeei, numai DUPA aceea m-am uitat la dovlecei: cel mai mare avea diametrul de 3 cm !!!!! E clar, imi zic, imi place sa ma chinui. Treci, Smarando, la treaba ! Asa se face ca pe langa mancarea de cartofi si musacaua in cauza, am gatit si Dovlecei umpluti.
Incep ca Dna Sanda Marin, sa ma asigur ca nu cumva veti face aceeasi greseala ca mine: se aleg dovlecei proaspeti, mai maricei, dar fragezi. (ca alfel faceti dopuri umplute, ca mine....). Reteta, in sine, e foarte simpla.
Aveti nevoie de:
- dovlecei
- carne tocata (eu am avut jumatate de piept de pui si cam aceeasi cantitate de carne de porc)
- un cartof
- un morcov
- un ou
- 2 linguri de orez
- o ceapa
- condimente (sare, piper, cimbru, etc)
- suc de rosii sau bulion
Carnea se toaca si se omogenizeaza bine cu un cartof si un morcov ras. Intr-o lingura de ulei se caleste ceapa tocata marunt, se adauga orezul pana cand boabele devin usor translucide, dupa care se adauga si carnea si se calesc impreuna pana se albeste carnea si amestecul este omogen. Cand se mai racoreste un pic se adauga sare, piper, cimbru, o lingura bunicica de bulion de ardei (sau suc de rosii) si un ou batut (sa se lege compozitia).
Intre timp, se spala dovleceii, se curata de coaja si se taie in jumatati. Se taie capetele astfel incat dovleceii sa stea in picioare si se scobeste miezul cu o lingurita (daca-s dovleceii suficient de mari, eu azi m-am chinuit cu unealta aia de e si curatitor de cartofi si de scos cotorul la mere....). Miezul scobit nu se arunca.
Se umplu dovleceii, li se pune cate un capac (eu am pus patratele de gogosar) si se insira soldateste in oala in care urmeaza sa fiarba. Daca reiese ca aveti prea multa carne, puteti umple si 2-3 ardei, ca-s mai spornici :), eu asa am facut...
Odata asezati in oala - atentie sa fie cat de cat stabili, sa nu alunece pe orizontala, cel putin nu pana apuca sa dea cateva clocote - se toarna peste ei un pic de apa calda si o ceasca generoasa de suc de rosii. Trebuie sa fie suficient lichid pana aproape sa acopere dovleceii. Puteti adauga in oala si miezul scos de la dovlecei, bine maruntit. Daca vreti ca sosul in care fierb sa fie mai consistent, puteti adauga o lingura de faina desfacuta in apa rece.
Se dau la cuptor la foc potrivit si se tin 45 min, sa dea clocote linistite. Din cand in cand, se roteste oala in plan orizontal sa nu se prinda dovleceii de fund. Se servesc cu niste smantana si un pic de patrunjel verde proaspat tocat.
Pofta mare!
asa e ca v-ati facut bine? asa meniu numai niste oameni sanatosi pot gati/ingera.
RăspundețiȘtergeresanatate multa in continuare :)
In mare masura, da...ne mai tratam, care cu retras de la gradi o saptamana sa nu se molipseasca la loc, care cu antibiotice...dar per total da, suntam mult mai bine.
RăspundețiȘtergereMultumim de urari