FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

miercuri, 7 decembrie 2011

Pui cu legume coapte si cous-cous condimentat

We trecut am fost gospodina ideala: pentru fiecare masa am gatit cate ceva, n-am servit cinstitii meseni cu mancare facuta mai demult.
Efectul colateral a fost ca luni seara, cand n-am mai avut timp de fite, langa gratarul facut la repezeala se puteau servi fro 4-5 feluri din ceea ce englezul numeste atat de frumos cu termenul de "left-overs", iar in romaneste, ca sa nu ne dam dupa gard, sunt resturi. Dar asta e alta poveste....

Asa ca pentru duminica la pranz, am facut Pui cu legume coapte si cous cous condimentat. 


Pentru asa minune rapida si gustoasa, aveti nevoie de:
- 1 piept de pui
- 2 - 3 ardei grasi (rosii, verzi, galbeni, capia, de care aveti...ardei sa fie)
- 2 cepe rosii mari
- 3 morcovi de marime potrivita
- 2-3 pastarnaci de marime potrivita
- un pahar de 200 ml plin cu cous-cous
- 250 ml supa de pui sau apa fierbinte (pentru inmuiat cous-cous-ul)
- 1 lingurita de garam masala
- jumatate de lingurita de boia de ardei iute
- sare si piper dupa necesitate
- cate un ou fiert pentru fiecare mesean (pt ornat)
- patrunjel verde la liber (cam o legatura, na) tocat marunt
- ulei de masline

Mai intai legumele (dar nainte de asta dati drumul cuptorului sa se incalzeasca):
- ardeii se spala, se curata, se taie pe lung
- ceapa se curata de excesul de frunze uscate de pe exterior (dar nu de tot) si se taie in doua pe lung)
- morcovii se curata, se spala, si daca-s mai grosi de 1-2 cm, se taie in doua pe lung
- pastarnacii idem ca si morcovii

Ungeti cu ulei, cu o pensula, tava mare de la cuptor si asezati legumele - ardeii cu partea taiata in jos, ceapa la fel, morcovii si pastarnacii cu orice parte in orice directie :). Dupa ce-i vedeti aliniati, ungeti cu aceeasi pensula si acelasi ulei de masline si partea de sus a legumelor. Dati la cuptor la foc mare cam 20 minute, pana incep a se rumeni, dupa care mai dati drumul (daca aveti) si la flacara de sus, la nivel mediu, pana se innegresc ardeii si incep sa faca basicute sub pielita.

In acest timp, fierbeti si ouale si curatati-le. Incalziti supa de pui sau apa si puneti la inmuiat cous-cous-ul.

Cand legumele mai au doar 10 min de stat in cuptor, tocati pieptul de pui cubulete, incingeti 1-2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie generoasa si caliti cubuletele de carne la foc mediu spre mare pana se auresc. Adaugati un pic de sare si piper. Mutati-va atentia la legume, dar nu scapati puiul din ochi si, daca e cazul, inchideti focul sa nu se arda.

Scoateti apoi legumele din cuptor si cu pretul catorva degete fripte si, ulterior, insensibile la atingere, curatati ardeii de pielita, ceapa de cojile de deasupra (alea uscate de care va ziceam sa le lasati asa, tocmai ca sa aiba ce se arde) si tocati toate legumele (inclusiv morcovii si pastarnacul) in felii potrivite spre mici. Acuma tre sa va avertizez ca tocatul unei cepe coapte, care a mai si fost unsa cu ulei, si acu e fierbinte, e o adevarata provocare. Va trebuie un cutit ffff bine ascutit, o manusa pt mana stanga (a care tine ceapa), un sort daca sare leguma de sub cutit si, evident, rabdare. Fara tutun! Dar asta este singurul moment dificil al retetei, cu restul va veti descurca de minune...Sa spunem doar ca ceapa aia trebe un pic maruntita, cat se poate, nu faceti un orgoliu dintr-asta.....

Condimentati cous cous-ul inmuiat cu lingurita de garam masala (daca sunteti familiarizati cu acest condiment, pentru mine e prima oara ca-l folosesc, puteti pune sau mai mult, sau mai putin, dupa experienta si preferinte) si jumatea de lingurita de boia iute.
Acu sa ne intelegem: eu cand zic boia iute, ma refer la boia iute. (vai ce truisme emit....). Adicatelea ardei rosii, iuti, uscati de bunica la grinda, si dati prin masina de facut zahar praf sau nuci macinate, asa intregi cu tot cu nervuri si seminte. Intelegeti, deci, ca in retetele mele, boiaua iute e IUTE.
Deci cum ziceam, amestecati pasta fainoasa cu numitele condimente. Si-acu vine momentul infratirii componentelor, puiul s-a cam facut si sfaraie linistit (sau chiar i-ati inchis focul), legumele-s coapte si tocate, cous-cous-ul e inmuiat si condimentat.

In tigaia fierbinte in care e puiul, adaugati legumele coapte si cous-cous-ul si amestecat cu finete si delicatete sa se omogenizeze cat de cat dar fara a arata ca pisate in razboi. Aprindeti focul sub tigaie si-l lasati doar cat sa mai vina o boare de caldura.

Repartizati pe farfurii, adaugati la fiecare portie un ou fiert taiat in sferturi si infrumusetati cu patrunel verde tocat. Din belsug. Dupa nevoie, gust si preferinte, mai puteti pudra cu ceva boia iute. Dar asta decide utilizatorul fiecarei portii.


Noua ne-a placut mult minunea asta. Legumele coapte sunt extraordinar de gustoase si fac un contrast minunat cu iuteala din cous-cous-ul condimentat. Puiul ii adauga consistenta si patrunjelul verde prospetime si spor. Foarte bun, mai facem!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...