Dupa cum m-am laudat in week-end, iaca si reteta de Budinca de orez cu mere si zahar ars. Un rezultat al intamplarii, si anume una nefericita, fiindca m-am apucat sa asasinez stocul suferind de mere asortate si abia DUPA aia mi-am dat seama ca nu mai am faina, ca din ultimele 4 cani de faina facuse sotul paine dimineata, si nici foi de placinta prin congelator, ca uitasem sa cumpar. Ba, mai mult, nici vreun botz de aluat pastrat in acelasi congelator pentru fro pizza de urgenta. Ni-mic, Boieri Dumneavoastra, da' nimic de ala solid si bine conturat. Ok, si cu darabul de mere inabusite la tigaie, cu zahar, scortisoara si cuisoare, de innebunise plodul dand tarcoale la miros, ce ma fac?????
Eiiiii, m-am relaxat nitel in mirosul divin de paine calda si mere nabusite cu minuni si mi-aduc aminte ca, acu multi ani (aiurea, doar fro 3-4), am nemerit o ceva cu orez si mere. Mai stau si ma mai scotocesc in cap si ma apuc de treaba. Cum Vizigotul e fan orez, in aproape orice forma si prezentare (mai putin orezul cu lapte pe care ma-sa NU reuseste sa-l faca pe placul lui, aia e, toate geniile au scapari) am fost si mai entuziasta la datorie. Si iaca ce-am facut:
Am folosit asa:
- mere de toate felurile (ionatane, bot de iepure, golden, etc) care se plictiseau prin cosul de fructe. Nu stiu cantitatea in kg, ceea ce pot sa va spun e ca dupa ce am taiat din ele tot ce-am putut, fara cotor si partile stricate, umplusem ochi un wok de la Boier Tefal. Ala, wok-ul clasic, stiti dimensiunea. Amu' smecheria e ca eu am lasat bucatile de mere cu coaja, cred ca regula e sa cureti coaja, dar imi place in mod deosebit culoarea si gustul fain pe care-l da coaja aia coapta. Care cum ii place, Domniile Voastre faceti cum credeti.
- 3-4 linguri de zahar brun pt calit merele
- 2-3 pliculete de zahar vanilat, in acelasi scop
- 1 lingurita de scortisoara si 4-5 cuisoare, ati ghicit, tot pentru calit
- 6 linguri de orez alb
- 125 gr de orez integral (ei, da, suna ciudat, dar orezul alb l-am avut la kg, n-am cantarit cat am pus, iar pe cel integral la plic de 125 gr asa ca tadaaaam, sunt desteapta si stiu cantitatea exacta)
- 2 linguri zahar brun pt orez
- un pahar mic de vin alb dulce
- 1 lingura de unt, tot pt orez
- apa calda din belsug, tot pt orez, nu stiu cata, multicica oricum
- 10 linguri zahar brun pt caramelizat pe tigaie
.... si cam atat.
Mai intai zaharul ars. Se pun cele 10 linguri de zahar in cratita de merge la cuptor si se topesc, fara a se arde (ei, bine, poate doar un pic de tot, dar nu mult, ca devine amar) si se intind cu lingura peste tot pe fundul si peretii tavii. Se pune tava deoparte sa se raceasca in tihna si se trece la mere
Se taie bucati, nici prea mari si nici prea mici, si se calesc cu zaharul si zaharul vanilat, pana le scade cam toata zeama, moment in care se adauga scortisoara si cuisoarele si se mai lasa pana cand chiar le piere toata zeama.
Orezul e mai dichisit: se topeste untul in tigaie, se pune orezul alb, iar cand boabele au devenit sticloase se da focul mai mic (altfel boabele se gatesc prea repede si raman tari in interior) si se toarna vinul. Moamaaa, cum miroase cand se evapora vinul ala, ceva de vis! Se adauga repejor si zaharul brun si se amesteca pana cand orezul a absorbit tot lichidul. De-acuma e cam dichisita treaba (e ca la risotto, Boieri Dumneavoastra) ca trebe stat langa orez si amestecat permanent, cum piere lichidul, cum mai puneti, cate juma de polonic odata, sa iasa orezul moale si alifios. Cand e aproape gata, se pune si orezul integral, calculand sa-i ramana si lui timp de gatit cat scrie pe ambalaj ca trebe gatit.
Eu am lasat orezul integral la final ca el e oricum mai tare si mi-era ca daca-l fac ca un risotto nu se fragezeste prea repede. Am avut din ala la plic de se fierbe in 10 minute, deci am calculat sa-l pun peste cel alb cand mai avea aproximativ 10 minute de fiert. De-acuma puteti pune mai multa apa, sa aibe si orezul integral de unde se fierbe.
Deci avem merele aromind a scortisoara si cuisoare, avem orezul umflat in sirop de zahar, avem tava tapetata cu zaharul ...eu de cate ori gatesc ceva cu zahar ars ma sperii singura ca proasta in bucatarie....Zaharul ala ars, cand incepe sa se raceasca, trozneste si pocneste destul de tare. Eu absorbita de arta culinara, uit de el si de la o vreme, cand incep trozniturile, deja ma intreb de unde or fi. Asta daca nu sar de-un metru in sus de sperietura ca ma ia pe nepregatite. Noroc ca nu prea ma vede nimeni, c-as face cariera daca m-ar filma cu camera ascunsa.....
Asa, revenind: e momentul sa montam problema. Punem pe fundul tavii un strat de orez (jumate din cat avem), un strat de mere (cam 2 treimi din cantitate) apoi iar orezul, tot cat a mai ramas, apoi iar merele, cate au mai ramas. La cuptorul gata incins cam 20 minute, la foc nu foarte iute, sa aiba timp tot zaharul ala ars de pe peretii tavii sa dezmierde frumos orezul. Ia uite aici cum facea bulbuceli micute pe conturul tavii:
Eiiiii, m-am relaxat nitel in mirosul divin de paine calda si mere nabusite cu minuni si mi-aduc aminte ca, acu multi ani (aiurea, doar fro 3-4), am nemerit o ceva cu orez si mere. Mai stau si ma mai scotocesc in cap si ma apuc de treaba. Cum Vizigotul e fan orez, in aproape orice forma si prezentare (mai putin orezul cu lapte pe care ma-sa NU reuseste sa-l faca pe placul lui, aia e, toate geniile au scapari) am fost si mai entuziasta la datorie. Si iaca ce-am facut:
Am folosit asa:
- mere de toate felurile (ionatane, bot de iepure, golden, etc) care se plictiseau prin cosul de fructe. Nu stiu cantitatea in kg, ceea ce pot sa va spun e ca dupa ce am taiat din ele tot ce-am putut, fara cotor si partile stricate, umplusem ochi un wok de la Boier Tefal. Ala, wok-ul clasic, stiti dimensiunea. Amu' smecheria e ca eu am lasat bucatile de mere cu coaja, cred ca regula e sa cureti coaja, dar imi place in mod deosebit culoarea si gustul fain pe care-l da coaja aia coapta. Care cum ii place, Domniile Voastre faceti cum credeti.
- 3-4 linguri de zahar brun pt calit merele
- 2-3 pliculete de zahar vanilat, in acelasi scop
- 1 lingurita de scortisoara si 4-5 cuisoare, ati ghicit, tot pentru calit
- 6 linguri de orez alb
- 125 gr de orez integral (ei, da, suna ciudat, dar orezul alb l-am avut la kg, n-am cantarit cat am pus, iar pe cel integral la plic de 125 gr asa ca tadaaaam, sunt desteapta si stiu cantitatea exacta)
- 2 linguri zahar brun pt orez
- un pahar mic de vin alb dulce
- 1 lingura de unt, tot pt orez
- apa calda din belsug, tot pt orez, nu stiu cata, multicica oricum
- 10 linguri zahar brun pt caramelizat pe tigaie
.... si cam atat.
Mai intai zaharul ars. Se pun cele 10 linguri de zahar in cratita de merge la cuptor si se topesc, fara a se arde (ei, bine, poate doar un pic de tot, dar nu mult, ca devine amar) si se intind cu lingura peste tot pe fundul si peretii tavii. Se pune tava deoparte sa se raceasca in tihna si se trece la mere
Se taie bucati, nici prea mari si nici prea mici, si se calesc cu zaharul si zaharul vanilat, pana le scade cam toata zeama, moment in care se adauga scortisoara si cuisoarele si se mai lasa pana cand chiar le piere toata zeama.
Orezul e mai dichisit: se topeste untul in tigaie, se pune orezul alb, iar cand boabele au devenit sticloase se da focul mai mic (altfel boabele se gatesc prea repede si raman tari in interior) si se toarna vinul. Moamaaa, cum miroase cand se evapora vinul ala, ceva de vis! Se adauga repejor si zaharul brun si se amesteca pana cand orezul a absorbit tot lichidul. De-acuma e cam dichisita treaba (e ca la risotto, Boieri Dumneavoastra) ca trebe stat langa orez si amestecat permanent, cum piere lichidul, cum mai puneti, cate juma de polonic odata, sa iasa orezul moale si alifios. Cand e aproape gata, se pune si orezul integral, calculand sa-i ramana si lui timp de gatit cat scrie pe ambalaj ca trebe gatit.
Eu am lasat orezul integral la final ca el e oricum mai tare si mi-era ca daca-l fac ca un risotto nu se fragezeste prea repede. Am avut din ala la plic de se fierbe in 10 minute, deci am calculat sa-l pun peste cel alb cand mai avea aproximativ 10 minute de fiert. De-acuma puteti pune mai multa apa, sa aibe si orezul integral de unde se fierbe.
Deci avem merele aromind a scortisoara si cuisoare, avem orezul umflat in sirop de zahar, avem tava tapetata cu zaharul ...eu de cate ori gatesc ceva cu zahar ars ma sperii singura ca proasta in bucatarie....Zaharul ala ars, cand incepe sa se raceasca, trozneste si pocneste destul de tare. Eu absorbita de arta culinara, uit de el si de la o vreme, cand incep trozniturile, deja ma intreb de unde or fi. Asta daca nu sar de-un metru in sus de sperietura ca ma ia pe nepregatite. Noroc ca nu prea ma vede nimeni, c-as face cariera daca m-ar filma cu camera ascunsa.....
Asa, revenind: e momentul sa montam problema. Punem pe fundul tavii un strat de orez (jumate din cat avem), un strat de mere (cam 2 treimi din cantitate) apoi iar orezul, tot cat a mai ramas, apoi iar merele, cate au mai ramas. La cuptorul gata incins cam 20 minute, la foc nu foarte iute, sa aiba timp tot zaharul ala ars de pe peretii tavii sa dezmierde frumos orezul. Ia uite aici cum facea bulbuceli micute pe conturul tavii:
E un desert tare bun si aromat, in special intr-o zi friguroasa si ploioasa. Combinatia orez cu zahar ars e ciudat de interesanta, iar merele cu scortisoara si cuisoare desavarsesc ansamblul. Pe mine ma incanta mult fiindca nu am fost niciodata prea mare fan al placintei cu mere, pare prea banala asocierea merelor cu foile de placinta. In combinatia asta cu orez devine....altceva, mai deosebit si mai aromat. Iar combinarea a doua feluri de orez, cu texturi diferite, e iarasi interesanta. Nu te plictisesti mancand. Cum ziceam, daca lasati merele cu tot cu coaja, veti imbogati aroma si, nu in ultimul rand, culoarea.
Noua ne-a placut. Vizigotul o savureaza numai calda fiindca zice ca atunci aromele sunt puse in valoare. Probabil are dreptate.
S-aveti zile aromate, Boieri Dumneavoastra!
Ce ziceai cu glicemia? :))))
RăspundețiȘtergereCa dovada ca in bucatarie combinatiile sunt permise oricum , iata pura dovada ca tu ai combinat minunat si ai preparat deosebit...bun , rapid si te cred pe cuvant , ca e si gustos!
eu, de glicemie? :D...habar nu am, pe cuvant! :D
RăspundețiȘtergeremultam de aprecieri, te pup!
Iubesc budincutele!
RăspundețiȘtergerePentru asta vei face o pasiune :)
Ștergere