FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

luni, 12 aprilie 2010

Salata Caprese

Probabil  cea mai savoroasa si mai grozava salata a verii este salata de rosii cu mozzarella. Recent am aflat ca se numeste Salata Caprese. Numeasca-se oricum, este extraordinara: usor de facut, gustoasa, racoritoare si, nu in ultimul rand, agreata si de copii. Mai ales ca e distractiv de facut si, in acest fel, foarte atractiva pentru ei.

Nu avem nevoie decat de:
- rosii - preferabil sa fie d'alea cu gust 
- sare
- piper
- ulei de masline 
- otet balsamic
- busuioc - preferabil verde dar, daca nu e, merge si cel uscat daca e aromat. Eu imi usuc in fiecare vara busuioc din gradina bunicii si clar are alt gust decat cel cumparat.
- mozzarella (evident). 

Pe o farfurie mare si plata (platou!) se asterne un strate de felii subtiri de rosii care se pudreaza elegant cu sare si piper, se stropesc finutz cu otet balsamic si se asezoneaza generos cu ulei de masline. Eu-l agreez in mod deosebit pe cel de la Monini, ca are gust si consistenta. Peste toate aste arome, vine seful miresmelor: busuiocul!  Noua ne place sa se adune zeama pe platou, asa ca suntem mai darnici cu uleiul si otetul. Singura smecherie e ca stropitul trebuie facut de asa natura incat fiecare felie de rosie sa primeasca, democratic, si otet si ulei.
 Covorul rosu fiind pregatit, poate veni Maria Sa vedeta: pe fiecare felie de rosii se pune cate o felie de mozzarella, preferabil de marime si forma similara, dar nu e musai. Mie, de ex, dupa cum se vede, de data asta nu prea mi-a iesit.  E absolut minunata servita ca atare. Matei, mare fan al zemurilor lasate de salatele cu rosii, isi pune feliile de rosii cu mozzarella pe felii de paine prajita si, dupa ce se satura cu aste tartine, ia farfuria la sters cu miez de paine. Gusturile nu se discuta, nu-i asa, mai ales cand sunt asa de simple si savuroase!

Incercati salata asta oricand, Boieri Dumneavoastra! Merge si de mic dejun si alaturi de un pranz copios si pe post de cina usoara. Obisnuiti copiii sa manance rosii si branzeturi fiindca-s foarte sanatoase si ofera fantastic de multe combinatii. Si, nu in ultimul rand, le educa gustul! 

Va doresc pofta mare, Boieri Dumneavoastra !



5 comentarii:

  1. Otet? Balsamic? La rosii? Hmm, ia sa luam la incercat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da. Stiu ca regula general acceptata e ca la salata de rosii nu merge otet, dar balsamicul e mai bland si, in combinatie cu uleiul de masline, rosiile si busuiocul face toti banii.
    In plus, noi punem otet la toate salatele :). Chestie de gusturi ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mdap....otetul merge bine cu rosii , in unele situtii...in salate in special...nu peste rosii pur si simplu...
    Taaaaaare buna salatata asta....eu o prefer gen greceasca sau bulgareasca , cu branza de oaie sau de vaca....Recunosc , cu mozzarella nu am incercat pana acum...e o idee , numai ca mozzarella aia e cam scumpa....ca sa o halesti o data in salata... :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Daaaa, si cu branza sarata ii buna tare, acusi vin si cu retete-idei de combinatii d'astea. Ca vine vara si inspiratia ii nesfarsita.

    Ei, mozzarella, dac-o tai subtire si o imprastii artistique pe rosii...dintr-un bulet cat o rosie faci un platou. Din cand in cand...merita sacrificiul.

    Pupam!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragelor,

    Noi suntem mozzarelosi prin definitie. Daca vreti ceva plin de gust, nu va bagati. Daca vreti ceva aromat atunci ... go for caprese. Believe me ;)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...