FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

miercuri, 10 august 2011

Inghetata de busuioc

Intrerupem iarasi relatarile din fromoasa insula - ma rog Dumneavoastra, cinstiti Boieri, nu ma injurati, dar asta ii prea tare sa nu ma laud, cu modestia ce ma caracterizeaza, fireste. Am facut, dupa indelungi pofteli, nazuinte, vise, etc etc etc, am facut, zic, INGHETATA DE BUSUIOC.


Trebe sa va spun ca la noi in familie, mai tare ca busuiocul, e numai usturoiul, si asta pentru simplul motiv ca usturoi putem mancat tout l'anee, ca sa zic asa. Si busuioc putem manca tout l'anee, da'l mancam mai cu pofta  si ardoare cand e proaspat rupt sub soarele prajitor din Gradina Ursului.

Venind eu, asadar, duminica seara, cu un sacotei plin de busuioc proaspat cules, a venit ora si momentul sa ma intreb "ce fac cu el?". Ca loc de pus verdeturi la uscat prin casa nu prea mai am..... Asa ca, dupa un drum la cumparaturi pentru alelalte materii prime, am pornit aseara cu spor si elan la fabricat sus numita inghetata, la care demult visam.

Aveti nevoie, asadar, de:
- 250 g mascarpone
- 200 ml lapte condensat
- 200 ml smantana
- 150 gr zahar brun  + ceva zahar vanilat, optional
- doi pumni de frunze de busuioc, proaspete, spalate si uscate

Se bate cu mixerul branza mascarpone cu 100 gr de zahar brun, pana se topeste zaharul si amestecul devine spumos. In acest punct este esential sa nu va apucati sa gustati din castron ca se duce de rapa initiativa :) Adaugati apoi treptat smantana, amestecand permanent. Cand obtineti un amestec pufos si omogen, incepeti sa adaugati si laptele condensat, tot asa, treptat si metinand mixerul in plina activitate. De-acuma "baza" este gata. Separat, blenderuiti busuiocul cu restul de 50 gr de zahar pana obtineti o pasta omogena si verde ca iarba primaverii.

Pentru infratirea verziciunii cu amestecul de mascarpone-smantana-lapte condensat aveti doua solutii. Fie strecurati printr-o sita deasa sau un tifon busuiocul pana iese toata zeama din el, fie-l adaugati asa. Eu am ales a doua varianta ca abia asteptam sa mancam, vorba aia, busuioc cu lingura.

Se mai pune mixerul la treaba un pic, pana se omogenizeaza totul, se pune intr-un vas care merge la congelator si se da la inghetat. Din cand in cand (cam din ora in ora am executat eu) se scoate si se amesteca sa nu se formeze ace de gheata. Faceti asta de cate ori puteti pana adormiti, caci inghetata se papa dupa o noapte de stat la congelator.

E savuroasa cu o lingura de dulceata "cu bobite", adica afine, soc sau coacaz negru. Si, bineinteles, cu un motz de busuioc pe post de decor.




4 comentarii:

  1. Faina inghetata! Parca o si simt, parfumata, racoroasa...

    Siropul de busuioc cum a iesit?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Alexandrina!

    Si siropul a iesit bun (pun reteta un pic mai incolo) dar e loc de mai bine, bineinteles ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. de busuioc? inghetata?

    maine asteptam dulcetile de gogonele si pe cele de ceapa?

    pentru mine, mai ba.. clasica adik, tre sa fie fete cu fete si baieti cu baieti, i.e. busuiocu-i cu sarat inghetata cu dulce. dixit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Traitz, dna Mona, atuncisha mancam si portia dvs, da?

    Nu, dulceata de gogonele n-am sa fac ca-s traumatizata, a facut maica-mea o data cand eram mica si a iesit asa beton (adica beton-beton, nu betoooon, frate!) ca a aruncat la gunoi toate cinspe borcanele!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...