Ca-n Dumitru Sararu (parca....): "Niste tarani"
Paranteza....adica asa ( ).... ma enerveaza de mor o chestie la noul meu laptop: cand dau shift + tasta aia de ghilimele, la primul hit de tasta il doare in fundu' gradinii iar la al doilea ma satura: baga doo perechi de ghilimele, sa ma sature.......aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Inchidem paranteza.
Iarasi paranteza...cand eram in clasa I am innebunit-o pe maica-mea cu mania parantezelor. Dintr-un motiv care-mi scapa, adica nu mi-l aduc aminte, invatatorul ne invatase ca ceea ce este gresit se puné in paranteze. Da? Vai ce comod era sa punem tot in paranteze.....Saraca maica-mea, profesoara de felul ei, ajunsese sa se roage de mine sa tai, sa mazgalesc, sa rup foaia cand gresesc, numai sa nu mai pun in paranteze .....
Deeeeci, ca m-a luat valul. Revenim. Saptamana trecuta cand cu somonu', adica muschiu' de somon, vine sotu' cu ideea si reteta de garnitura: cevasilea morcov si sfecla la cuptor dupa reteta lu Sefu'
Jamie. Vina era a mea, ca-i lasasem cartile la indemana! Asa ca ne-am pus pe treaba.
Morcovi cu unt, vin alb si chimen. Aveti nevoie de morcovi, cam jumate de kg, daca se poate mititei si adevarati (adica taranesti, nu de import), iar daca nu se poate, maricei si adevarati, taiati in bucati oblice. Cateva, cam 4-5, cubulete de unt, un pahar de vin alb, chimen si cimbru macinate grosier, sare, piper si....cam atat. Reteta prevede ca trebsoara asta se face in folie de aluminu insa mie mi-e cam urata metoda, asa ca am cazut la pace: tava de yena acoperita etans cu folie care sa nu atinga morcovii. Am pus, asadar, morcovii in tava - o tava de ceea de yena, cum ziceam, ca cele pentru cozonac. Am adaugat un pahar de vin alb. Sefu zicea ceva de Chardonay insa eu am avut numa Sauvignon Blanc. Dupa asta, am imprastiat fromos peste dansii sarea, piperul, cimbrul si chimenul, precum si cubuletele de unt. Aratau ceva de vis....Am etansat frumos tava cu folia de aluminiu si am dat la cuptor. Cam 45 de min, dar as recomanda doar 35, daca va stiti cuptorul mai sprintar si cu exces de zel.
Duuupa care, ca nu uitasem ideea, trecem la sfecla. Sfecla rosie cu usturoi si maghiran. Cam jumatate de kg de sfecla rosie, taiata cam cat mingile de ping pong (reteta zice cat mingile de golf, dar o personalizez si eu, ceeee? ). Peste dansele, cam 10 linguri de ulei de masline si cam tot 10 de otet balsamic. Bineinteles, sare si piper, ca la omu gospodar, fro 10-12 catei de usturoi necuratati siiiiiiiii.....siiiiiiiiiiiiiii....neste maghiran cum zice reteta, numa ca io n-avusei - si nici nu ma prea nebunesc dupa dansul, asa ca am pus oregano. Si tare bun o fost. No, am pus toate cestea in tava yena- tot una de ceea de cozonac , ca-i tare bine ca incap 2 la cuptor in acelasi timp - am acoperit cu folia de rigoare si la cuptor cu dansa. La fel ca la morcovi, teoria zice cam 45 min dar practica m-a omorat si mi-a dovedit ca 35 sunt de ajuns.
Pe la minutul 20 am deschis cuptorul ..... Boieri Dumneavoastra, ce miresme s'agatau de nasu' privitorului....ziceai ca am acolo toate fripturile mirobolante de la nuntile din povesti....
No, se facura celea 45 de min, am scos minunile din cuptor si, cum zice Dna Sanda Marin, le-am dat la masa:
Morcovii, dupa cum se vede, s-aurisera si, patati de condimentele adaugate, erau numa buni si rumeniti. Cat despre sfecla.....hehe, doamna sfecla......
....se rosise si mai tare, aromea a usturoi si a otet balsamic cu o foaaaarte subtila adiere de oregano. Ceva de vis! Si deloc complicat.
Incercati orice mod nou de preparare a legumelor, Boieri Dumneavoastra, fiindca au gusturi si valente nelimitate. Stimuleaza creativitatea si se pot obtine combinatii minunate.
Un gand bun de la Smaranda!
Paranteza....adica asa ( ).... ma enerveaza de mor o chestie la noul meu laptop: cand dau shift + tasta aia de ghilimele, la primul hit de tasta il doare in fundu' gradinii iar la al doilea ma satura: baga doo perechi de ghilimele, sa ma sature.......aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Inchidem paranteza.
Iarasi paranteza...cand eram in clasa I am innebunit-o pe maica-mea cu mania parantezelor. Dintr-un motiv care-mi scapa, adica nu mi-l aduc aminte, invatatorul ne invatase ca ceea ce este gresit se puné in paranteze. Da? Vai ce comod era sa punem tot in paranteze.....Saraca maica-mea, profesoara de felul ei, ajunsese sa se roage de mine sa tai, sa mazgalesc, sa rup foaia cand gresesc, numai sa nu mai pun in paranteze .....
Deeeeci, ca m-a luat valul. Revenim. Saptamana trecuta cand cu somonu', adica muschiu' de somon, vine sotu' cu ideea si reteta de garnitura: cevasilea morcov si sfecla la cuptor dupa reteta lu Sefu'
Jamie. Vina era a mea, ca-i lasasem cartile la indemana! Asa ca ne-am pus pe treaba.
Morcovi cu unt, vin alb si chimen. Aveti nevoie de morcovi, cam jumate de kg, daca se poate mititei si adevarati (adica taranesti, nu de import), iar daca nu se poate, maricei si adevarati, taiati in bucati oblice. Cateva, cam 4-5, cubulete de unt, un pahar de vin alb, chimen si cimbru macinate grosier, sare, piper si....cam atat. Reteta prevede ca trebsoara asta se face in folie de aluminu insa mie mi-e cam urata metoda, asa ca am cazut la pace: tava de yena acoperita etans cu folie care sa nu atinga morcovii. Am pus, asadar, morcovii in tava - o tava de ceea de yena, cum ziceam, ca cele pentru cozonac. Am adaugat un pahar de vin alb. Sefu zicea ceva de Chardonay insa eu am avut numa Sauvignon Blanc. Dupa asta, am imprastiat fromos peste dansii sarea, piperul, cimbrul si chimenul, precum si cubuletele de unt. Aratau ceva de vis....Am etansat frumos tava cu folia de aluminiu si am dat la cuptor. Cam 45 de min, dar as recomanda doar 35, daca va stiti cuptorul mai sprintar si cu exces de zel.
Duuupa care, ca nu uitasem ideea, trecem la sfecla. Sfecla rosie cu usturoi si maghiran. Cam jumatate de kg de sfecla rosie, taiata cam cat mingile de ping pong (reteta zice cat mingile de golf, dar o personalizez si eu, ceeee? ). Peste dansele, cam 10 linguri de ulei de masline si cam tot 10 de otet balsamic. Bineinteles, sare si piper, ca la omu gospodar, fro 10-12 catei de usturoi necuratati siiiiiiiii.....siiiiiiiiiiiiiii....neste maghiran cum zice reteta, numa ca io n-avusei - si nici nu ma prea nebunesc dupa dansul, asa ca am pus oregano. Si tare bun o fost. No, am pus toate cestea in tava yena- tot una de ceea de cozonac , ca-i tare bine ca incap 2 la cuptor in acelasi timp - am acoperit cu folia de rigoare si la cuptor cu dansa. La fel ca la morcovi, teoria zice cam 45 min dar practica m-a omorat si mi-a dovedit ca 35 sunt de ajuns.
Pe la minutul 20 am deschis cuptorul ..... Boieri Dumneavoastra, ce miresme s'agatau de nasu' privitorului....ziceai ca am acolo toate fripturile mirobolante de la nuntile din povesti....
No, se facura celea 45 de min, am scos minunile din cuptor si, cum zice Dna Sanda Marin, le-am dat la masa:
Morcovii, dupa cum se vede, s-aurisera si, patati de condimentele adaugate, erau numa buni si rumeniti. Cat despre sfecla.....hehe, doamna sfecla......
Incercati orice mod nou de preparare a legumelor, Boieri Dumneavoastra, fiindca au gusturi si valente nelimitate. Stimuleaza creativitatea si se pot obtine combinatii minunate.
Un gand bun de la Smaranda!
parca lipseste ceva din propozitie... a, proteina! deci: ce proteina ati pus alaturi?
RăspundețiȘtergeresi, bineinteles, parca ceva e in exces in propozitie...a, usturoiul :))
Ntz ntz ntz! N-ai cetit cu atentie! Pai nu spusei, bre doamna, ca fuse-n seara cu muschiu de somon?
RăspundețiȘtergereSi NU, usturoiul N-A fost in exces, esti tu carcotasa!
Da'n rest va placura?
Seara faina va dorim !
pai ma luasi cu ghilimelele si parantezele dupa o zi crancena si la al doilea paragraf m-ai pierdut si am sarit, ca si scolarii de clasa I, la poze :">
RăspundețiȘtergeredaca ne placura? ai de mine, abia astept sa fac! da eu le las 25 de minute, ca-mi plac mai al dente :)
am vrut sa va testez atentia, ce crezi?
RăspundețiȘtergereCe tie si cu sefu'asta Jamie, auzi? Bine ca ti-a rasfoit sefu'tau ;-) colectia, ca altfel nu-mi ajungeau pan'la nas miresmele ;-))
RăspundețiȘtergere