FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

luni, 16 ianuarie 2012

Pappardelle cu somon afumat

Nimeritura asta, Boieri Dumneavoastra, se incadreaza in perioada ultra-marina a fiului meu. A, nu, nu va speriati, nu s-a albastrit, nu si-a schimbat preferintele coloristice - tot verdele e pe primul loc - si nu a vopsit nimic. Nu, pur si simplu traverseaza o perioada in care ar manca numai peste si fructe de mare. Mic dejun = tartine cu somon. Pranz = peste la cuptor. Cina? A, pai ....creveti? Mda....tot e bine ca nu s-a orientat catre fructe de padure, ca  numa la vanatoare de caprioare si mistreti prin supermarket nu fusesem.

Asa ca in seara asta am ajuns si la paste cu somon, ca daca-mi cerea iarasi tartine cu somon cre ca-i schimbam numele in OmuDinAtlantis si-i redecoram camera pe post de acvariu....

Asadar, pentru 2 portii generoase de pappardelle cu somon, improvizate la iuteala aveti nevoie de:
- 100-150 grame pappardelle (acuma la drept vorbind ma dau si eu desteapta, ca papar-d'astea aveam in casa, dar le puteti face cu orice paste....)
- 100 grame somon afumat
- 1 cm cub de unt + 2 linguri ulei de masline pentru calit
- jumatate de dovlecel mic
- 1 ceapa rosie mica
- 1 segment mic de praz (dar merge si fara praz, cu extra ceapa)
- 7-8 catei de usturoi
- 100 ml de smantana
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura de zeama de lamaie
- 2 linguri Almette varianta simpla
- busuioc uscat
- sare, piper

Inainte sa va apucati de treaba, puneti la fiert apa cu sare si o lingura de ulei pentru fiert pastele. Cat se fierbe apa, tocati ceapa, prazul - daca folositi - si usturoiul si puneti-le la calit in amestecul de unt cu ulei de masline, pana se inmoaie. Cam acuma fierbe apa, adaugati pastele la fiert si re-orientati-va atentia catre tigaie. Adaugati dovlecelul taiat cubulete cat mai mici si sare, piper si busuioc uscat dupa gust. Cand busuiocul incepe sa-si elibereze minunatele arome, botezati tigaia cu smantana batuta cu galbenusul de ou, lingurile de Almette si lingura de suc de lamaie. Pauza de la tigaie, amestecati pastele sa nu se lipeasca. Inapoi la tigaie: amestecati permanent sa nu se mazareze si adaugat somonul taiat fasiute. Mai lasati 1-2 minute si stingeti focul, dar continuati sa amestecati pentru a se infrati aromele. Scoateti cu o paleta pastele din oala in care au fiert, infratiti-le cu bunaciunea din tigaie, repartizati in castroane si la masa!



Usor, rapid, simplu si, mai ales, gustos.

Concluzia publicului? Bun somonu afumat, dar TOT in tartine cu unt, ceapa, piper, lamaie si salata verde e mai bun! Mie, una, mi-a placut mult si-n paste, o sa mai fac!

Noapte linistita, Boieri Dumneavoastra!

6 comentarii:

  1. Eu si feciorul tau suntem pe aceeasi lungime de unda :)
    Cu o mica-mare diferenta doar: el manaca fructele de mare, eu doar visez ca voi manca fructe de mare.
    Nu gasesc nimic bun, ca lumea la mine in oras :(
    Saptamana usoara!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei, la capitolul fructe de mare ne-am limitat la creveti, adica la ce stie ma-sa sa gateasca. I-am tot promis ca-i fac si scoici dar n-am apucat...
    Deocamdata, cum ziceam, somonu' e de baza....Sper sa nu-l ceara si sandvisul de la scoala...

    RăspundețiȘtergere
  3. haha :) pentru mine gateala asta are o sonoritate aparte, a facut odata nasa mea (de cununie) la sinaia, sa fi fost de un paste sau craciun. nu stiu reteta ei, ca nu ma bag peste altii cand gatesc, dar un prieten de-al nostru degustase, ma intelegi, ceva bun, la sticla, din agave, apoi topaia in jurul mesei cantand: papardele cu somon, papardele cu somon.

    atata a cantat si inainte si fupa masa, ca mi-a facut sant pe creier denumirea :D

    sa ii faci si scoici, asa, ca sa ma oftici, ca nu e sezon si se gasesc numai din alea scumpe congelate (dar sa stii ca sunt tare bune si alea cu cochilie)

    RăspundețiȘtergere
  4. Haha..apropo de agave, asa am fost noi odata la munte cu o stiva e prieteni, noi singurii cu copil,si anume de 2 ani la vremea aia, asa ca am ajuns acolo cel mai tarziu si destul de capiati de drumul lung si copilu vomitacios...Enfin, cand ajungem, pretenii de erau deja acolo ne imbiau cu suc de cactus. Eu m-am gandit, evident, la oarece tequila si am raspuns, cu toata sinceritatea, ca ar merge mai bine un martini dar ok, a merge si sucu de cactus, da cu ceva lamaie...Aia nu si nu, ca suc de cactus. Vreo 20 min am vorbit asa paralel ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Delicioase! Sunt o mare fana a somonului, iar in combinatia asta este mortal! :D

    Multumim pentru reteta! :D

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...