FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

sâmbătă, 30 iulie 2011

Zante II

Cum ziceam la recenta relatare, ca va urma, na, ca urmeaza, Boieri Dumneavoastra. Cum ziceam, mi-am luat cartea ceea (poate intr-o zi cu soare apuc sa urc si-o poza a dumneai). Aseara iar m-am dat in spectacol si-am facut niste miel inabusit cu cartofi dupa o reteta de acolo, care a iesit super faina. E si super simpla reteta - mielul taiat bucati se soteaza mai intai cu ceapa pana se maronesc, se adauga rosii si ceva apa, sare, piper, si se lasa la inabusit fro ora jumate. Dupa care se adauga cartofii (prajiti un pic in prealabil zice by the book, eu doar i-am fiert pe jumate in apa cu sare ) si se mai lasa jumate de ora. A mancat famelia pe intrecute, a cote de o salata de varza alba....asta fiind si unul dintre motivele pentru care nu detin poze cu realizarea. Alt motiv este acela ca Boierul care mi-a vandut cartofii a incurcat marfa si mi-a dat cartofi fainosi care s-au cam pierdut cu firea in procesul prepararii si n-au mai ramas prea multi intregi sa faca mumos la poza......Dar se va re-edita cat de curand, sper, si-atunci vin si c-o poza cumsecade......

Asadar sa ne re-intoarcem in Zante (hehe, as vrea eu....) si sa continuam cu povestea. Ziua a treia a fost programata o excursie, in coordonarea ghidului de la agentia care ne vanduse biletele. Cum la excursie urmau sa participe si prietenii cu care venisem si care erau cazati la un hotel din cealalta parte a insulei si, mai ales, fetitele lor colege de gradi cu Vizigotul, am pornit cu si mai mare entuziasm....Primul obiectiv a fost catedrala Sf Dionissos din Zakynthos, sfant care este patronul si ocrotitorul orasului.


Un element inedit in povestea sfantului (la catedrala sunt pastrate moastele acestuia) sunt papucii rosii cu varf ascutit, care apar in toate reprezentarile si cu care se spune ca sfantul cutreiera si in zilele noastre lumea si face fapte bune. Papucii sfantului din racla se schimba in fiecare an in perioada in care acesta este sarbatorit si versiunea locala este ca papucii pusi in racla cu un an inainte sunt intotdeauna tociti pe talpa. Mai mult decat atat, uneori racla nu poate fi deschisa fiindca, spun credinciosii, sfantul este plecat.
Vizita noastra a fost un pic mai rapida fiindca cei trei copii cuminti nu prea aveau rabdare contemplativa.

In continuare, ne-am oprit pe plaja de la Aghios Nicolau - una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula, unde am lenevit, am inotat, ne-am zbenguit cu juniorii pana spre ora 4.


Apa era clara si limpede si fara nici un fel de valuri. Pranzul l-am luat intr-un restaurant de pe plaja - destul de englezit de felul lui - unde copiii au putut manca celebrii cartofi pai cu cu chicken nuggets, Vizigotul a cerut spaghetti bolognese - a cam ratat caci sosul era facut cu multa scortisoara si "sos de spaghete dulce inca nu am chef sa mananc"- noi doamnele am degustat pui copt cu bere (banal) sau salata de ton (la fel de banala) iar taticii au experimentat niste maxi-hamburgeri din care aproape ca nu puteau musca.

Pe o latura a plajei, biserica avand hramul Sf. Nicolae:


Ne-am balacit in voie pana catre ora 4, dupa care am pornit spre hotelurile de resedinta. Inca o ora la piscina - e un fel de-a spune, doar am stat tolaniti la umbra si am citit, unii dintre noi, sau am jucat jocuri pe telefoanele parintilor, altii dintre noi - apoi cina, o tura de plimbare prin Laganas, o repriza de mini-golf si una de air hokey si gata ziua noastra.

- va urma -

2 comentarii:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...