FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Tigaie fripta

 .... cu diverse bunaciuni in ea, ca nu m-am nacajit chiar asa de tare pe famelie sa ii haranesc cu tefalu' fript. Denumirea vine, evidement, de la Vizigot, care mai mititel fiind a tot auzit de tigaie picanta in sus, tigaie picanta in jos si, cum din prea frumoasa tigaie, initial, el primea (si accepta) doar bucatelele de carne, probabil prin analogie cu friptura, numai ce ma trezesc odata ca-mi da idei pentru cina: vreau Tigaie fripta!!!

Asadar, ingredientele pentru 3, hai 4, portii sunt dupa cum urmeaza:

- o felie de muschi de porc (sau pulpa, ce-aveti, nu mult, cam 100-150 gr de carne....nu stiu exact, o felie, na)
- o bucata de carnat de plescoi ca la 15-20 cm
- un morcov nu prea mare
- o bucata de praz (partea alba) de aproximativ 10 cm
- jumate de dovlecel
- jumate de ardei capia
- o mana de catei de usturoi (ne-curatati, atentie)
- o mana de rosii sherry micute (daca aveti si rosii si galbene, fac mancarea f frumoasa)
- un ardei iute nu prea mare si nu prea iute (eu am avut ciudatenia de o puteti vedea in poze, nu stiu ce rasa ii si cum il cheama dar il distreaza maxim pe Vizigot, marea lui pasiune e sa fure cate un pumn plin de legume tocate cand ma pun sa gatesc si de  fiecare data face panarama cu mine ca ALA NU E ARDEI IUTE , si tot de fiecare data ajunge sa il guste si, tot de fiecare data, alearga supersonic prin casa urland BA E ARDEI IUTEEEEEEE......). Ii trece supararea pana e gata mancarea :)
- 2 linguri ulei de masline
- condimente dupa gust (sare, piper, busuioc), dar nu prea-s necesare, ca toate cele prind gust de la carnati.


E o trebsoara foarte simpla si rapida. Mie imi place in mod deosebit fiindca se poate jongla cu ingredientele si iese de fiecare data altfel. Important e sa lucrati pe foc mare, cu tigaia bine incinsa, sa se faca toate exact cat trebuie, iar legumele sa ramana crocante si frumoase.

Mai intai se pune uleiul la incins in tigaie si se adauga carnea cubulete si carnatii bucati mici de 1-2 cm fiecare. Se amesteca permanent sa se rumeneasca bine pe toate partile. Cand carnea s-a rumenit, se adauga legumele, taiate ca mai sus, in urmatoarea ordine. Mai intai morcovii si cateii de usturoi, dupa 4-5 minute prazul, ardeiul si ardeiul iute (tocat, nu cum se vede in poza), si dupa inca 5 minute dovlecelul si rosioarele. Inca 6-7 minute pe foc incins amestecand permanent si ta-daaaaam, gata mancarea. 


E reteta ideala pentru o cina rapida. Cum ziceam, lasa loc de improvizatii. Asta ii cu carnita de porc dar merge cu orice fel de carne care se preteaza la gatitul rapid, la foc iute, in tigaie. Carnatii ii dau o aroma speciala, iar legumele abia fripte, crocante, completeaza grozav tot peisajul. A, usturoiul, probabil va intrebati de unde atata lene pe mine....pai nu e lene, dar pus asa, in coaja, se coace foarte frumos si ii plac (ati ghicit) tanarului in mod deosebit. 

Merge foarte bine de una singura (eventual cu ceva acreala alaturi, dupa gust si preferinte) sau cu o lingura de orez fiert in apa cu sare. 

Pofta mare, Boieri Dumneavoastra! Weekend linistit! Si calduros! 

2 comentarii:

  1. Chiar ceva in genul mi-am propus si eu pentru cina de azi, insa nu chiar exact aceleasi legume.
    M-a amuzat tare faza cu alergatul supersonic prin casa :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai reteta mea e doar o idee/varianta. De fapt se face cu ce-ai prin casa :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...