FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

joi, 12 ianuarie 2012

Fasole batuta

Sau "fasole in castron". Cand eram mica, nu faceam diferenta intre fasole batuta si iahnie. Asa ca ii ziceam uneia fasole in castron si uneia fasole in cratita. Destul de clar, nu?

Marti spre miercuri m-am confruntat, Boieri Dumneavoastra, cu a mai urata si nepoftita insomnie din ultima vreme. Vorbeste lumea c-ar fi din cauza de luna plina dar eu banui c-a fost din cauza de singuratate. Cu copchilul cazat la bunici, activitatea la birou nu foarte incarcata si consortu' pe coclaurile patriei, m-am trezit - vorba sa fie, ca n-am dormit - ca-n crucea noptii eu nici gand de somn. Si-a doua zi, adica ieri dimineata, doar nu era sa stau acasa, unde tot singura cuc as fi fost, ci m-am dus frumos si disciplinat la birou.

Drept pentru caaaare, aseara, cand am venit acasa, mi-am zis ca cel mai bun leac la insomnie tre sa fie nu relaxarea, cum ati putea crede, ci munca. Gandindu-ma eu, in nemernicia mea (ca un caine turbat, nu, n-am muscat mana regelui meu dar ma gandesc intotdeauna la Dom'Dinica atunci cand vine vorba de nemernicie, fie odihnit acolo unde este), in nemernicia mea, zic, gandindu-ma ca de vreme ce nu mi-a fost somn cu o noapte inainte, inseamna ca nu am fost obosita. A? Ce ziceti? Batranesc si boieresc rationament, nu-i asa?

Asa ca shortu-n brau si dezastru in bucatarie! Motivata si de faptul ca azi urma sa mi se intoarca Vizigotu-mi de la bunici si nu mai mergea sa alcatuiesc mese nimerite din resturi smulse frigiderului. Asa ca am gatit o ciorba de vita cu muuulte legume si acritura de prune, o prea frumoasa varza (c)a la Cluj si....siiiiiiiiiiiiii.....siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii FASOLE BATUTA, oameni buni! Pofteam demult la asa bunatate dar nu ma mobilizasem.

Reteta e dupa ureche, nu va fie cu suparare, chiar nu stiu cantitati.
- fasole boabe
- sare (pentru fiert fasolea si pentru ceapa)
- usturoi pisat pentru fasole (MULT, pur si simplu MULT)
- ceapa (multa, in functie de fasole, ideea e sa iasa suficienta ceapa prajita cat sa acopere suprafata fasolii batute) si ceva praz, daca este
- ulei (pentru frecat fasolea si pentru prajit ceapa)
- bulion de ardei si/sau de rosii
- un praf de piper



Am pus, asadar, fasolea la fiert dupa savanta metoda prezentata la fasole bilutze. Cat ea, fasolea, s-a fiert, eu am facut pe indelete ce va povestii mai sus c-am facut (adicatelea ciorba si varza). Tot in acest timp am alcatuit si ceapa prajita fara de care fasolea batuta n-are rost, gust si, worst of all, nici imagine. S-avem pardon! Am tocat asadar muuulta ceapa - cam atunci a fost momentul cand mi-am amintit ca nu dormisem cu o noapte inainte, m-a luat o moleseala de la ochi de-mi venea sa le las pe toate acolo si sa ma duc la plapumioara - si vreo 2-3 segmente de praz imbatranite prin frigider, le-am calit in ulei pana s-au sticlit frumusel, am adaugat sare si piper sa se inmoaie, rositura de rosii si ardei sa capete fata, le-am lasat sa se scada si....si-atat:


Tot in acest interval am curatat si usturoiul.Cum ziceam, MULT:



Dupa care am procedat la procedura de fabricatie: am pus fasolea bilutze fierte intr-un castron incapator, am adaugat usturoiul (presa din imagine e la deruta, ca blenderul le-a stiut de nume), le-am chinuit cu blenderul vertical pana au devenit piure fin si frumusel, dupa care am trecut la lingura de lemn, ca nu-mi placea cum se incorporeaza uleiul. Asa ca am facaluit cu lingura de lemn (no, bine, fasolii ii zicea facaluita finca se facaluia cu facaletul nainte de existenta aparaturilor performante dar mie lingura de lemn mi-a venit mai la indemana) am facaluit, zic, fasolea, cu rabdare, pana a inghitit suficient ulei si a capatat un aspect lucios, fara a mai fi cretos. Iertaciune, Boieri Dumneavoastra, dar v-a zis ca nu stiu cantitati, asa ca tre sa va prindeti dupa gust si aspect cand re-aduceti sticla de ulei la verticala.

Acuma e momentul istoric cand gustati fasolea si o dregeti de sare. Daca si numai daca este cazul. Daca nu, vorba ceea, stati l-un-loc!

Cand e gata minunea, urmeaza gateala:


A? Nu ca-i mandra?


Cum ziceam la teoria ciorbei de loboda: nu poti manca ASA CEVA decat din strachini de pamant! Zau! Din orice altceva parca-si pierde din gust!

Asa ca in seara asta ne ospatam cu fasolica batuta. Si muraturi de la bunicii Vizigotului:


Si-o mamaliga, pe care n-am pozat-o. Sub care o sa pun diverse felii de branza, sa se inmoaie si sa scartaie in dinti. 

GATA ca mi-e rau de pofta! Ma-c sa rastorn mamaliga, Boieri Dumneavoastra!  Seara linistita! 


10 comentarii:

  1. Esti rea, rea, rea, drept in corason lovitura de gratie. Arata si este fix pe cheful, gustul si onoarea mea. Si e si multa pentru o persoana. Ar trebui sa dai la schimb, nu stiu cu ce, dar sa dai.

    Au, inima mea, fac infarct cu ea, ce poze dom'le. Ceapa am, usturoi este, lenea de a curata cantitatile care sa faca fasolea ta lipseste cu desavarsire.

    RăspundețiȘtergere
  2. mami de alexandra13 ianuarie 2012 la 09:34

    bun, bun, bun, sa stii ca fac si eu saptamana viitoare...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai hai, doamnelor, puneti fasolea la inmuiat!

    Aphexule, sa stii ca nu mai sunt singurica, mi-au venit de ieri baietii si mi-am intrat in normal, strang, m-agit, n-am timp, spal vase, tip la ei, dau cu barda....ieeeeeeee!

    Pentru cazuri de lene flagranta, sa stii ca usturoiul merge bagat in presa si necuratat, diminueaza la 75% cantitatea de produs finit dar te salveaza. Ceapa, la fel, poate fi inlocuita cu ceva segmente de praz. Si pentru prajeala aia, nu te pierde in admiratie, ca am taiat si ceapa si prazul felii mari, ca oricum s-au topit de la prajit. So, go for it! :D

    Daca vrei un schimb, cum ziceam, noi p-aci p'in salajeeaaaaan ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. E una din mancarurile mele preferate!!

    RăspundețiȘtergere
  5. extaz culinar se petrece aici, noroc ca sunt cu lintea pe masa, ca altfel fugeam dupa fasole, mintenas! daca nu mi-ar fi rau spre foarte rau dupe, as manca cu polonicu fasole batuta :))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Alexandrina, da, si-a mea, insa ma mobilizez cam greu s-o fac. De la fiertu' ala in 3 etape mi se trage, recunosc.

    Zazule, daca te incalzeste cu ceva - cre ca nu, totusi - sa stii ca si mie imi cam face rau, adicatelea reusesc sa mananc odata, maxim de doua ori, atunci cand fac.

    RăspundețiȘtergere
  7. Alexandrina, da, si-a mea, insa ma mobilizez cam greu s-o fac. De la fiertu' ala in 3 etape mi se trage, recunosc.

    Zazule, daca te incalzeste cu ceva - cre ca nu, totusi - sa stii ca si mie imi cam face rau, adicatelea reusesc sa mananc odata, maxim de doua ori, atunci cand fac.

    RăspundețiȘtergere
  8. ba, ca nu mi-e lene de fiert, ca daca ma ienervez iau fasole de-a gata, lene imi e sa intru in supermarket la final de saptamana.

    Si eu tai tot mare ceapa, tot pt ca se topeste. Si fara muuulta ceapa si muuult usturoi ... stai ca asta ai zis-o si tu :D

    Am o mare problema insa, ca si zuzu drag, nu ma pot oprii din halit cu mega-polonicul (ca sa fiu mai cu motz).

    RăspundețiȘtergere
  9. Ba eu ma opresc, ca stiu ca dupa aia am noduri in stomac cateva zile...Na, sunt un model de cumpatare, ce stiti voi? (si de modestie, hahaha)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...