FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

miercuri, 17 martie 2010

Varza (c)a la Cluj

Reteta asta, Boieri Dumneavoastra, am gasit-o in cartea Dnei Sanda Marin. Am ezitat mult timp sa fac varza a la Cluj fiindca in studentie, la cantina unde mancam, asta era singura mancare ne-comestibila. Nu ca restul ar fi fost cine stie ce rafinament, dar cand se anunta varza a la Cluj era clar: trebuia sa ai bani de biscuiti!

Dar, cand m-am incumetat si-am facut, a meritat tot efortul. Este o reteta foarte permisiva, se poate face si cu varza dulce si cu varza murata si, in functie de cum adaugati sau nu suc de rosii si de modul in care combinati condimentele iese de fiecare data altfel. De regula eu o fac cu carne de pui, insa e la fel de buna cu orice fel de carne tocata.
Avem nevoie de o varza maricica pe care o tocam marunt si, daca e cruda se freaca bine cu sare si se lasa la scurs iar daca e murata, o lasam la desarat in apa rece. Acuma fiecare stie ce performante a realizat cu muraturile asa ca n-am sa va spun cat trebuie tinuta la desarat.

Carnea tocata se inabusa la tigaie cu cateva linguri de ulei sau untura si ceapa tocata. Se toarna cate putina apa si se tine la capac pana cand carnea este toata usor rumenita si s-a desfacut in bucatele foarte mici. Se drege de sare, piper si ce alte condimente mai doriti (de regula eu pun cimbru ori marar) si se lasa deoparte.
Varza, care intre timp trebuie sa se fi inmuiat cu sare (daca era cruda) sau desarat in apa rece (daca era murat) se stoarce bine de zeama si se pune la calit in tigaia incinsa cu o lingura generoasa de unt.

Daca e varza cruda, e gata cand incepe sa se ingalbeneasca si sa fie translucida. Daca e varza murata, sfatul meu este ca, dupa ce sfaraie vreo 5 minute in untul ala, sa adaugati o ceasca de apa fiarta si sa-o lasati sa se inabuse un pic, la capac, pana scade lichidul.

Cand e gata si varza, trecem la cladit! O tava care merge la cuptor, se unge cu unt sau untura (sau chiar ulei, daca nu se poate altfel), si se pun varza si carnea in straturi, fiecare strat despartit de celalalt printr-o lingura generoasa de smantana. Acuma drept sa spun, eu nu prea ma complic: pun jumate din cantitatea de varza, smantana, carnea toata, iar smantana, restul de varza, iar smantana si ii dau sa ia calea cuptorului!

Se tine la cuptorul (gata incins in prealabil) cam jumatate de ora la foc mic. Noua ne place cu mujdei de usturoi dar in privinta asta va las sa improvizati. Cica mancarea de varza raaar se asorteaza cu usturoi....hmmmmmmm....vorbeste lumea ...

Smecherie de la Smaranda: Boieri Dumneavoastra, daca mesenii targetati nu agreeaza in mod special mancarurile albe, ii puteti pacali. Atat in carne cat si in varza puteti adauga cateva linguri de suc de rosii pentru culoare. Sau un ardei rosu tocat marunt daca aveti mai multe constrangeri, cum ar fi aceea ca detineti in plus si-un copil care comenteaza la mancarea cu rosii.....
Tot pentru culoare se pot adauga deasupra felii de rosii care vor arata foarte bine dupa coacerea in cuptor.
La fel si cu condimentele: cel mai bine se preteaza mararul si cimbrul. Pot fi adaugate fie doar in carne, fie doar in varza, fie in toate, inclusiv in smantana dintre straturi.

Invartiti si-o mamaliguta si iese ospat boieresc! Ca pentru obrazul Domniilor Voastre!

7 comentarii:

  1. Exceptional...iti ofera loc de inventat la greu...so , varza a la Cluj = sarmale explodate....:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap,sarmale imprastiate. Sau....sarmalele lenesului, ca pe mine, cel putin, nu ma prinzi deloc-deloc la infasurat sarmale :D

    RăspundețiȘtergere
  3. ...nici la caneloni, ca venira vorba ... :D:D:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Miam.. miam...

    Nu ma prea omor cu sarmalele, dar astea "imprastiate", cum le descrii tu, par senzationale.

    O mica barfa: zice lumea ca nu ar fi doamna Sanda MARIN ci domnul Marin SANDA.

    Domn, doamna, nu conteaza, este de un real si mare ajutor la parintii lucratori :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa e, Mona, nici eu nu stau sa infasor sarmale ca vorba ceea, n-am gresit dom'ne cu nimic!!! Cu varza imprastiata este, insa, alta treaba.

    Auzisem ca Doamna Sanda Marin ar fi de fapt Domnu' da' nu conteaza prea tare. Cu cartea aia am invatat sa gatesc. E de baza, fara indoiala.

    Spor la verze !

    RăspundețiȘtergere
  6. http://noaptebunacopii.wordpress.com/2010/03/19/puzzle-neaos-romanesc/

    [...dar zici ”bogdaproste” pentru o “Varza (c)a la Cluj“, în ţara în care ţi se pare normal ”să vorbim corect româneşte” şi să nu fii nevoit să exclami “C’e ta-ra de agr-amati a-vem“, ei, bine, în ţara asta trăim noi, cu un “rictus iluminatus” bine întipărit pe faţă...]

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...