Miscata pana la lacrimi de strigatul de disperare al Anei , am zis sa fac un efort cetatenesc si sa-i dau o idee de dulce-de-vara-as-manca-da-nu-stiu-ce-fara-sa-aprind-aragazu ...
Vedeta verii asteia, intr-ale dulciurilor, a fost tiramisu. Pen'ca, asa cum ziceam, is foarte in viteza, va redau reteta de baza urmand ca in curand sa descarc si pozele (ca facui duminica minunea, inclusiv poze) si sa va povestesc si in cate j'de mii de varianta se poate face-improviza-adapta.
Procedura-i dupa cum urmeaza:
Faceti o ceasca de cafea dulce si fff tare pe care o lasati la racit cat mesteriti crema.
Intr-un castron incapator, bateti o cutie de mascarpone cu 110 g de zahar vanilat. Eu folosesc zahar brun cu un pliculet de zahar vanilat. Nu pun prea multa vanilie ca mi se pare ca gustul de tiramisu e dat de mascarpone, nu musai de vanilie.
Cand s-a topit zaharul din mascarpone, separat, bateti pana se tine binisor 100 g smantana - mai grasa si mai densa sa fie, dar e buna oricum ar fi. Cand e gata, se pune usurel peste amestecul de mascarpone.
Iarasi separat bateti spuma-batz 2 albusuri. Cand sunt gata, frumusel in castron amestecand, cum zic expertii, de jos in sus sa nu iasa aerul din spuma, ca e bagat cu truda si sudoare.
No, de acuma crema e gata, trecem la cladit.
Acuma mestesugul cere sa claditi pe o tava. Experienta (a mea) zice ca e mai comod in boluri. Ca-n acest fel is portiile gata facute, si pot fi dosite mai usor prin frigider.
Deci, in boluri, se pun dupa cum urmeaza:
- cate 1 piscot de sampanie rupt bucati
- se stropeste cu cate 1-2 linguri din mai sus mentionata cafea
- se adauga 2-3 linguri de crema
- se cerne ceva cacao sau ciocolata neagra
... apoi se reia procedura, cu osebirea ca se pun cate 2 piscoturi, ca sa aibe ceva consistenta. Deasupra ceva mai multa ciocolata rasa/cacao cernuta si gata minunea. La frigider pt cateva ore sau pana se raceste binisor sa fie racoritor si pofta mare!
Ca si adaptari - ca nu ma poci abtine - am realizat, de-a lungul timpului, urmatoarele:
- in cafea se poate adauga niste lichior, dar asta in functie de numarul si varsta copiilor care mananca.
- in loc de cafea, puteti pune cacao sau sirop de caramel - tot asa, daca-s multi copii la masa.
- tot in loc de cafea puteti pune un suc mai gros de fructe, facut prin fierberea fructelor preferate cu un pic de tot de apa si zahar dupa gust, fierte pana se zdrobesc binisor.
Iar dupa ce prindeti mestesugul, urmariti doar principiul de baza: o branza usoara amestecata cu smanatana (cu sau fara albusurile spuma) si ceva zahar, cladita in straturi cu piscoturi insiropate si fructe de decor si tadaaaam minunea!
Acestea fiind zise, pofta mare, in special Anutei (sper c-am nimerit-o) si cat de curand revin si cu poze la tot ce-am povestit.
Zi racoroasa, Boieri Dumneavoastra!
Update: cam asa arata varianta cu fructe. Facusem un sos dens de piersici - jumatate de kilogram de piersici, fara samburi, fierte cu zahar pana s-au facut chiselita si dupa aia inca un pic. L-am folosit sa insiropez piscoturile si la decor, deasupra. In rest, reteta ramane identica.
Vedeta verii asteia, intr-ale dulciurilor, a fost tiramisu. Pen'ca, asa cum ziceam, is foarte in viteza, va redau reteta de baza urmand ca in curand sa descarc si pozele (ca facui duminica minunea, inclusiv poze) si sa va povestesc si in cate j'de mii de varianta se poate face-improviza-adapta.
Procedura-i dupa cum urmeaza:
Faceti o ceasca de cafea dulce si fff tare pe care o lasati la racit cat mesteriti crema.
Intr-un castron incapator, bateti o cutie de mascarpone cu 110 g de zahar vanilat. Eu folosesc zahar brun cu un pliculet de zahar vanilat. Nu pun prea multa vanilie ca mi se pare ca gustul de tiramisu e dat de mascarpone, nu musai de vanilie.
Cand s-a topit zaharul din mascarpone, separat, bateti pana se tine binisor 100 g smantana - mai grasa si mai densa sa fie, dar e buna oricum ar fi. Cand e gata, se pune usurel peste amestecul de mascarpone.
Iarasi separat bateti spuma-batz 2 albusuri. Cand sunt gata, frumusel in castron amestecand, cum zic expertii, de jos in sus sa nu iasa aerul din spuma, ca e bagat cu truda si sudoare.
No, de acuma crema e gata, trecem la cladit.
Acuma mestesugul cere sa claditi pe o tava. Experienta (a mea) zice ca e mai comod in boluri. Ca-n acest fel is portiile gata facute, si pot fi dosite mai usor prin frigider.
Deci, in boluri, se pun dupa cum urmeaza:
- cate 1 piscot de sampanie rupt bucati
- se stropeste cu cate 1-2 linguri din mai sus mentionata cafea
- se adauga 2-3 linguri de crema
- se cerne ceva cacao sau ciocolata neagra
... apoi se reia procedura, cu osebirea ca se pun cate 2 piscoturi, ca sa aibe ceva consistenta. Deasupra ceva mai multa ciocolata rasa/cacao cernuta si gata minunea. La frigider pt cateva ore sau pana se raceste binisor sa fie racoritor si pofta mare!
Ca si adaptari - ca nu ma poci abtine - am realizat, de-a lungul timpului, urmatoarele:
- in cafea se poate adauga niste lichior, dar asta in functie de numarul si varsta copiilor care mananca.
- in loc de cafea, puteti pune cacao sau sirop de caramel - tot asa, daca-s multi copii la masa.
- tot in loc de cafea puteti pune un suc mai gros de fructe, facut prin fierberea fructelor preferate cu un pic de tot de apa si zahar dupa gust, fierte pana se zdrobesc binisor.
Iar dupa ce prindeti mestesugul, urmariti doar principiul de baza: o branza usoara amestecata cu smanatana (cu sau fara albusurile spuma) si ceva zahar, cladita in straturi cu piscoturi insiropate si fructe de decor si tadaaaam minunea!
Acestea fiind zise, pofta mare, in special Anutei (sper c-am nimerit-o) si cat de curand revin si cu poze la tot ce-am povestit.
Zi racoroasa, Boieri Dumneavoastra!
Update: cam asa arata varianta cu fructe. Facusem un sos dens de piersici - jumatate de kilogram de piersici, fara samburi, fierte cu zahar pana s-au facut chiselita si dupa aia inca un pic. L-am folosit sa insiropez piscoturile si la decor, deasupra. In rest, reteta ramane identica.
M-ai nemerit , bre...ma batea gandul sa construiesc asa ceva , insa peste tot unde am dat de reteta era descrisa cu atata lux de amanunte , ca nu pricepeam absolut nimic...asa ca , luand partea de jos a descrierii retetei , cea cu branza , smantana ou spuma sau ba si siroapele...ma gandesc ca pot construi si eu ceva asemenator cu bunaciunea ta...Saru-mana!
RăspundețiȘtergereAdevarat, exista o mie de retete, care mai de care mai autentic italienesti. Mergi pe asta ca e simpla si lasa loc de improvizatii.
RăspundețiȘtergereTi pup!
ihi, si reteta asta e super-simpla @-]... daaa ... si bati, sa se tina batz,... si amesteci, cum zic specialistii, si stropesti... si trimite-mi si mie neste tiramisu gata facut :).
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos si (numa daca imi trimiti) sarumana pentru masa.
Vaz eu ca nu te conving despre utilitatea retetlor mele....no bine, prepare vous, ca va livrez una portie de tiramisu (daca-l conving pe mesager sa umble cu castronu' prin targ). Da' pt dvs, toate sansele :)) Asa ca ori stai pe faza sa papi tiramisu' de cum se livreaza, ori sa ai un frigider la biurou ca se strica bunaciunea repede pe caldura asta
RăspundețiȘtergereMaine dimineata livrez, t-ai prins presupun :)
RăspundețiȘtergeresarumana, avem frigider, avem.
RăspundețiȘtergerecre ca ma omoara mesageru, da zi-ii ca-i pentru adjunctul ce-l am saptamana asta la birou. :))
=)) mi-e si frica sa intreb.....
RăspundețiȘtergereMda,suna bine,cam asa il fac si eu,dar ce te faci cand n-ai acasa mascarpone?pana te duci la market iti trece pofta,ia spune ceva mai rapid fara ingrediente de import....desi daca ma gandesc bine imi cam ploua in gura si-mi place tiramisu de mor,poate ma reped la un supermarket sa-mi cumpar piscoturi si mascarpone ca restul le am acasa.
RăspundețiȘtergereTasha, in loc de mascarpone merge cam orice branza light mai cremoasa. Eu am facut varianta cu fructe cu branza dulce de vaci). In loc de piscoturi....nu stiu ce merge ca p-alea nu le-am inlocuit niciodata. Poate niste biscuiti digestivi, mai porosi...graham...hmmm? Ce zici?
RăspundețiȘtergerePofta mare, orice varianta ai alege ;)
doamnelor si domnilor,
RăspundețiȘtergerede mare exceptie rezultatul batutului, amestecatului, stropitului si a tuturor celorlaltor 1000 de operatiuni prestate de Smaranda!
O singura obiectiune, ce nu imi apartine, ci apartine degustatorului expert: mami, da' n-au si ei castroane mai mari? :))
Nici nu ma asteptam la altceva din partea matale decat la lauzi si aplauzi la scena deschisa !!!! Multaaaaaaam!
RăspundețiȘtergereCat despre degustatoru' sef, data viitoare montam bunaciunea derect intr-o cutie de un kil, ce-i problema? Sau il cooptez intr-o sezatoare cu Vizigotu' ca vaz ca s'aseamana la gusturi si bucatari fac din ei.
Oricum, tu linisteste copilu':castroane avem!
P.S. Pune-i in traista mesagerului castronu' in cauza ca al'dat livrez la punga ... :D
n-ai avut noroc pe lumeeee! si nici eeeu!
RăspundețiȘtergerea citit si asteapta la cotitura: cand mergem? azi? maine? aaa, cand vine Matei? dar cand vine? maine? luni? si tot asaaa... :((
Vezi, veeeeezi de ce e bine sa limitezi accesul copiilor la internet? :))
RăspundețiȘtergere