FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

sâmbătă, 2 iunie 2012

Muschiulet de porc cu sos condimentat de smantana

Cum ma laudam mai ieri, la cina de aseara mi se pusese pata inspiratiei sa gatesc porc. Dar mai departe de atat n-a trecut ea, inspiratia. Ce fel, cum, in ce combinatie....pas de a-mi veni vro idee. Insa, cum am spus intotdeauna, speranta moare ultima. Asta daca nu cumva o prind eu mai nainte si-i rup picioarele......

Asa ca am cumparat de la macelarie un muschiuletz de porc si mi-am imaginat ca, totusi, n-are sa ma lase inspiratia chiar acuma.... Cand l-am cumparat, eram cu Vizigotul, care s-a gasit atunci sa intrebe daca e bun. La ultima achizitie de muschiulet de vita l-am chemat in bucatarie sa-i arat ce muschiulet frumos si fraged avem asa ca dragu de el a retinut ca mai intai ne extaziem inainte carnii, dupa aia o gatim si o mancam.... asa ca a descumpanit-o maxim pe vanzatoarea de la macelarie cand a dorit sa constate personal daca e bun el, muschiuletul .....

Pana am ajuns acasa si-a venit vremea cinei, ma cam lamurisem: am facut muschiulet de porc in sos condimentat de smantana. Ultra simplu, ultra rapid si, cu modestie mentionez, destul de gustos. Ca s-a mancat tot. Tot-tot!

Pentru 3 portii de mancai seriosi am folosit dupa cum urmeaza:
- 1 muschiulet de porc
- 4 linguri ulei de masline
- 1 pahar bere blonda
- 4-5 cepe (ceapa alba, uscata adica, nu verde)
- 6-7 fire usturoi verde (mai zdravan sa fie)
- sare
- piper alb
- 1 lingurita oregano uscat
- 1 lingurita busuioc uscat (p-ala verde il pastrez pt delicii supreme, cum ar fi salata caprese, ce credeti?)
- aproximativ 200 gr iaurt simplu - acuma reteta e cu smantana dar din motive de colesterolul unora, nu spun care, eu am inlocuit smantana cu iaurt simplu. Cum am mai zis, un iaurt care se preface foarte bine ca e smantana este iaurtul natural de la Campina. Nu se mazareaza, nu se branzeste, e un pic mai acrisor decat smantana dar nu ne deranjeaza foarte tare. Deci: aproximativ 200 gr de iaurt natural de la Campina. Dar merge orice smantana sau iaurt natural simplu obisnuieste boierul sa foloseasca
- 1 galbenus de ou
- 1-2 lingurite de zeama de lamaie

Primul pas in efectuarea preparatului a fost sa feliez muschiuletul si sa chem copilul sa constate, prin palpare discreta cu un singur degetel, ca am achizitionat carne frumoasa, frageda si de calitate. A confirmat acest aspect asa ca m-am simtit libera sa ma dezlantui intr-u gatirea bunatatilor....

Asa ca muschiuletul, feliat in felii de aprox 2 cm, a aterizat in micu' tuciu' .... ei da, sunt fan al acestor tuciuri din fonta smaltuita, asa ca, parafrazand, stiti Domniile Voastre pe cine, cu Domnu' Tiramisu si Domnu'Tarta cu lamaie, asa o sa va stresez si eu cu micu' tuciu' si marele tuciu'  de acum incolo. Daca mi-s dragi si fac papa bun, ce sa fac?

Revenim: uleiul de masline se incinge in tigaie (in filmul de fata e vorba de micu'tuciu') si se pun feliile de muschiulet. Se lasa la sfarait, ele scot zeama, trece zeama, iar sfaraie, se adauga berea, se lasa la nabusit, cu urechea ciulita. Tot cu urechea la panda bateti iaurtul cu galbenusul de ou si zeama de lamaie. Galbenus pentru ca face sosul mai cremos, zeama de lamaie fiindca mentine sosul cremos, nu-l lasa sa se inchege si, nu in ultimul rand, il face acrisor si pune in valoare condimentele dar taie din grasimea carnii.

Intre timp, tocati ceapa si usturoiul. Cand iar sfaraie, le adaugati pe astea, amestecati, pudrati cu sare si piper alb macinat, iar amestecati, si adaugati condimentele, adica oregano si busuioc. Le lasati pe foc, amestecand continuu, doar pana cand miroase foarte discret a condimente coapte, fara a se fi prins de fundul vasului. 



Atunci reduceti focul la minim, turnati amestecul de iaurt si mai lasati pe foc, din momentul in care a revenit la bulbucit de fierbere, cam 10 minute, amestecand cam tot timpul. Dupa care e gata. 

Acuma...teoretic...minunea asta ar merge cu niste paste. Practic....noi am mancat cu paine proaspata si un pahar de vin rosu alaturi. Sosul e cremos, dar si acrisor, carnea nu e prea grasa, iar combinatia usturoi verde cu oregano si busuioc se impaca tare bine cu sosul alb. Bineinteles, condimentele pot fi schimbate in acord cu preferintele familiei, inspiratia bucatarului si disponibilul din dulap. E o chestiune rapida si usor de adaptat, incercati si n-o sa va para rau. 

Seara frumoasa, Boieri Dumneavoastra! 

7 comentarii:

  1. Buna idee....suna apetisant...sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci te iau si eu in barca:

    1. Campina stii ca nu e cu â si ca e o megacorporatie internationala?

    2. daca reglezi bine temperaturile nici un alt iaurt nu se guguloseste

    3. si tu colesterol? eu scapai, dar cam in doua luni, ca au crezut aia ca le-am dereglat aparatele.

    4. si eu te pup si toata vizigotimea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Da bre, Campina fara diacritica, facuta de Covalact. Si nu conteaza doar sa nu se branzeasca ci si sa imite bine smantana la gust. No, si colegii de apartament cu asta votara.
      2. A ba nu, nu stau sa reglez temperaturile ca am aragaz batranesc si chiar daca as putea sa reglez n-as regla. Ca gatesc la feeling, nu la farmacie. eeeee :)
      3. Ba pardon, eu nu colesterol, eu analize de aviator. Consortu se cocheteaza ocazional cu asa ceva, de aia la mine nu-i smantana ci iaurt, mai putin unt si mai mult ulei de olive, etc.

      Pupaturi si de la noi

      Ștergere
  3. 2. nu bre temperatura lu aragazu, adica sa amesteci iaurtul incetu, cu un tel, cu zama fierbinte. io ce aragaz iti imaginezi ca am? fun rolls royce? cel mai ieftin si banal posibil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum am facut reteta, f gustoasa.Merci

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu o sa fac o mamaliga ca tare bine se asezoneaza cu asa minunatie. Sa avem pofta!!!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...