FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

vineri, 27 martie 2020

Camarad, mananci turte? (ordonantare ziua 3)


Azi m-am suparat pe doamna Lola si domnu Lolu care se ambitioneaza sa nu se dubleze in volum de la o hranire la alta si-am declarat ca nici n-am nevoie de dumnealor. Ii mai las cateva zile pana sa trag concluzia ca prapadesc faina de pomana. Intre timp, insa, cum hoardele barbare cereau paine (ca circ isi fac singuri), m-am decis sa fac turte.

Aici chestiunea e simpla. Am pus in masina de paine
360 ml apa calduta cu jumatate de pliculet de drojdie uscata si 1lingurita de zahar, am amestecat un pic si-am lasat sa dospeasca acoperit cat m-am iutit la  alte treburi prin casa, pret de vreo 15 minute. Dupa alea 15 minute drojdia se activase si facuse bolboroci la suprafata lichidului, asa ca am adaugat o galgaitura de ulei, 4 cani (cupe, cups, recipient de 250 ml, adica) de faina si o lingurita de sare si  am pornit masina  pe programul de aluat.

Cand a fost gata (de fapt mult dupa ce a fost gata fiindca intre timp m-am pus pe o curatenie suparata), am rasturnat  pe masa data cu faina, am mai framantat un pic pana nu a mai fost lipicios si am impartit aluatul in 8 parti, intiial. Am pastrat o cantitate cat un ou pe care am pus-o la frigider sa incerc figura aia cu dospitul painii cu un rest din aluatul anterior. Maine, nu azi.

Eh, si dupa ce am impartit eu aluatul frumos in cele 8 parti, am pierdut sirul. Ca o bucata a revenit mandrei care a decis ca-si face si ea turtele ei in tigaia ei. Aia mov. Restul de 7 bucati ramase ar fi trebuit sa fie fiecare cate o turta, dar a aparut si variabila a doua, respectiv consortul, care a decis ca se ocupa el de copt turtele in tigaia. Dar fa-le mai subtiri. Si mai mici, ca se ard pe margini. Cam jumate din cum le-ai portionat sau mai bine le imparti in 3....


Bref... impartiti  domniile voastre aluatul dupa cum v-o taia capul in functie de tigaia in care le coaceti si de cat de groase vreti sa fie turtele. Eu as fi vrut de alea rustice, groase de un deget,cum facea mamaie coapte in tigaia de tuci, da' cica pe teflon trebuie aluatul mai subtire. Mda.



Pana la coada le-au copt in tigaia bine incinsa si s-au distrat de cum se umfla aluatul. Prima tura s-a mancat cu unt si  sare iar apoi au mers numa bine langa supa de fasole,cu o ceapa sparta alaturi.



Prima tura s-a mancat cu unt si  sare iar apoi au mers numa bine langa supa de fasole,cu o ceapa sparta alaturi. 


Ce-a ramas am pus la pastrat in punga de plastic bine inchisa ca sa nu se usuce si sa devina  vreascuri.

Si uite asa am mai amanat cu inca o zi iesitul dupa paine.

Stati in casa!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...