FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

sâmbătă, 19 februarie 2011

Ploaie. Plictiseală. Pâine. Chinezării.

Plouă. Plouă mocănește. Chiar așa, oare de la ce vine expresia asta, mocănește? Fi-miu m-a rugat să-i fac o ciorbă fără carne, cu multe verdețuri....în special lobodă....M-am abținut să - i zic ca loboda nu e verde, e roșie..... e primul an când nu pun lobodă în congelator, pe considerentul că oricum nu se mănâncă.....

Așa că azi, dacă tot ploua de nici la buticul din spate după pâine nu am putut merge....am pus de făcut pâine. După rețeta de aici un pic modificată, adică am pus 400 gr de faină, 200 ml apă călduță, o linguriță rasă de zahăr și jumate de linguriță de sare, un plic (7 gr) de drojdie uscată și 2 linguri de ulei. Le-am amestecat la grămadă și am făcut mușchi la ele cam 10 minute (voință pe capul meu, nu glumă). După aceea, metoda a fost cam aceeași. Nu a crescut așa cum mi-aș fi dorit fiindcă in marea mea ințelepciune am folosit făină adusă direct din balcon. Adica rece. E bine să fie caldă sau măcar la temperatura camerei.

A ieșit cam așa:

Am lăsat-o să se odihnească un timp (mirosea dumnezeiește.....) și am tăiat felii:


E un pic mai brunetă fiindcă e făcută din faina de la țară de la bunici....albă ea de felul ei dar mai puțin albă decât cea din comerț.

Și, cum ziceam, aseară am făcut chinezării. Sau...chizinerii, cum zicea Vizigotul când era micuț. Pui cu ananas. Foarte simplu de făcut și foarte, foarte savuros, mai ales pentru copii.
- jumătate de piept de pui tăiat fâșii sau cubulețe după timp și chef
- 4-5 linguri de sos de soia
- o linguriță mică de făină
- o ceapa mică
- ghimbir - eu am avut din cel conservat la borcan, cam jumătate de linguriță
- o lunguriță de usturoi pisat
- o conservă de ananas
-  o lingură de ulei (eu am folosit de măsline)

Am pus carnea de pui la marinat în 2 linguri de sos de soia, pentru jumătate de oră, la rece.  În acest timp am curățat ceapa și am tăiat-o grosier, am curățat usturoiul și l-am pisat. Am călit apoi carnea de pui (fără s-o scurg de sos) în ulei încins, la foc mare, rapid, până s-a albit. După aceea am pus ceapa și am continuat sa gătesc amestecul la foc intens, să se rumenească rapid și să rămână crocant. Am trăznit și făina și am mai amestecat un pic. După foarte puțin timp,  am stins cu sucul de la conserva de ananas, când a ajuns iar la clocot am pus cubulețele de ananas, am adăugat ghimbirul și usturoiul și am mai ținut la foc moderat câteva minute. La sfârsit, încă o lingură de sos de soia și minunea a fost gata:

Foarte gustos. Nota Vizigoțească a fost 10 cu felicitări. El a mîncat cu un bol de orez fiert în supă de pui. Că așa mănâncă ei acolo, chinezii din China. Că ei n-au pâine.

Dar la final o dilemă tot s-a produs:

Mami, da chinezii cum adună ce le rămâne în farfurie la final, dacă nu au pâine???? ..... m-a întrebat el cu ochii scurși la alea câteva boabe de orez năclăite de sos care au ramas pe fundul castronului.....

We plăcut, Boieri Dumneavostră !

4 comentarii:

  1. yeap! Gustoase. Si rapide, la drept vorbind.

    RăspundețiȘtergere
  2. pe mine ma "doare matzele" de la mancare cu ochi oblici. literalmente...

    daca mai e si dulce ... nu numai matzele

    RăspundețiȘtergere
  3. Hm Hm....mai ales ca avea si usturoi...imi dau seama ce dureri de cap, si nu numai, ai fi avut :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...