FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

sâmbătă, 6 martie 2010

Supă de răciţi


De cateva zile, mai precis de miercuri, sunt blocata in casa unde impart frateste o gripa cu copilu'. Strangator din fire, cum prinde cate un virus, cum il aduce acasa. Anul asta (bat in lemnul melaminat al mobilei din pal) am scapat ieftin cu 2-3 raceli usoare fara izolare la domiciliu. Asta e cea mai serioasa. Sa ne fi vazut in 2006, cand l-am dat la gradi....am racit in grup organizat prin octombrie si ne-a mai trecut in martie, cand a dat coltul ierbii.....

Cum ziceam, stau prin casa si oblojesc raceli. Nimic grav, genul de guturai cu stranuturi, nas infundat, dureri de gat....bine, copilul e mai cu motz, are si o conjunctivita. Ceea ce inseamna ca de 4 ori pe zi avem lupte de strada incercand sa ii pun picaturile. Cosmaru vietii mele sa aibe copilul de pus picaturi in ochi si, dupa cum stiti, de ce ti-e frica de aia nu scapi.....
Pentru mine, cand sunt racita sau detin un membru al familiei racit, in grija mea, nici un tratament nu se compara cu supa de pui. Au sau n-au nevoie de medicamente, supa de pui o primesc obligat fortat. Dupa vreo 1-2 ani de obligat fortat, a inceput sa le placa. De aceea, supa de pui facuta pentru raceala, se cheama....supa de raciti. 
Se face simplu din ciolane  de pui (aripi, spinari, gheare...doar n-oti pune la supa copane si piept) si toate legumele disponibile in casa: ceapa, cartofi, telina, morcov, pastarnac, ardei (eu am ardei gras pus la congelator de asta toamna) si, pentru curajosi, o capatana de usturoi si un varf de cutit de rozmarin. 
Bucatile de pui se pun la fiert intr-o oala generoasa (ca fiind supa de raciti, e musai sa iasa multa zeama) si se pandeste pentru spumuire. Dupa ce se ia prima tura de spuma, se pune in oala jumate de pahar de apa rece si iar se spumui (apa rece, de la Dna Sanda Marin citire, face sa se mai ridice un rand de spuma). Dupa inca 2-3 asemenea manevre, lasam puiul sa fiarba si trecem la legume. 
Dupa cum ati vazut, de regula sar peste "se curata si se spala " fiindca refuz sa cred ca ar pune cineva la ciorba carne nespalata sau legume necuratate. Asadar, fara sa mentionez ca am curatat si am spalat legumele, va povestesc direct ce-am facut cu ele.
Ceapa, morcovul, telina si pastarnacul le-am dat la robot de le-a facut mii farame. Cartofii i-am taiat cuburi. Usturoiul l-am lasat catei intregi. Dupa ce carnea a dat cateva clocote bune, am pus legumele prelucrate cum ziceam si un varf de lingurita de rozmarin, am dat pe foc mic si am lasat sa fiarba inabusit pe jumatate acoperit cu un capac. Cat timp nu stiu sa va spun, de regula consider supa gata cand incepe sa se desprinda carnea de pe oase. Am gustat de sare si am mai pus cam o lingurita si gata minunea. Arata cam asa:


Fiarta asa, pe indelete, cu toate aromele legumelor (am renuntat la "prafuri" alimentare din neamul delikat si vegeta cu ani in urma si incerc permanent sa optez pentru variantele sanatoase) , cu stelutele galbui de la grasimea puiului si cu aroma de rozmarin....numa buna de baut strecurata, sa simti cum ti se incalzeste gatul, dispar durerile de amigdale, se inmoaie nasul si parca iese aburul prin urechile chinuite de presiunea racelii. Face cat o folie de aspirine, Boieri Dumneavoastra.
Vizigotul a servit la cana, cam asa:

Asta s-a intamplat joi. Azi dimineata am repetat experienta, cu o oala mai mare si cantitati pe masura. Numai ca azi, molesita de raceala, am renuntat la maruntit legumele fiindca ma obosea pana si ideea de a spala cana robotului...asa ca am pus toate legumele intregi si am obtinut supa direct strecurata. Poate acuma Vizigotul e pentru contra si-o cere cu legume...sa vedeti ce-am sa maruntesc la ele asa, gata fierte cum sunt :) .

2 comentarii:

  1. Sa incerci la supica asta, indiferent cu ce o faci, sa pui o radacina mica de ghimbir proaspat, intreg, o scoti la final, succes garantat la supa antigrip (asa ii zicem noi).

    Stu ca e veche postarea, abia aici am ajuns cu cititul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am incercat dar nu prea place la cetateni :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...