FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

vineri, 16 ianuarie 2015

Briose cu stafide


Ca tot veni vorba de briose, azi dimineata, in timp ce vamuiam cafeaua si alergam donsoara plimbareata - ca se trezeste, Boieri Dumneavoastra, la 7.00, maaaax 7.30, de parca are vro treaba de facut - am ochit din mers cutia cu briosele de adineauri. Mai era una singura, stinghera si trista. Moment in care mi-am zis ca, daca tot nu fac nimic productiv, as putea sa mai ticluiesc o tura de briose sa aibe lumea de desert si gustare, ca io tot ma duc la birou si n-au de mancare de felul 1 si 2 altceva decat resturi de prin frigider. Macar sa ii ametesc cu mirosul. Booooon, asa ca ma apuc de treaba, verbalizand, in the same time, si mandra plimbareata, cum ziceam.
Si cum se intampla nu prea rar, la mine cel putin, am constatat ca de fapt nu prea am cele necesare retetei. Asa ca am adaptat. Redau mai jos procesul gandirii - din care, daca va concentrati, deduceti si reteta. Asta ca sa intelegeti ca, de multe ori, o reteta faina e rezultatul unor constrangeri de genul "n-am de aia, n-am de aia, dar am de aia si fac de ailalata". Deci,  briose cu stafide. As putea spune si cu iaurt, se va vedea imediat de ce.....Asadar, reteta si procedura se intampla astfel:
- 300 g de faina integrala - stai ca n-am decat 260, mai am in balcon dar nu pot sa ma duc acu sa iau, si chiar daca iau, tre sa astept sa se incalzeasca. Ok, pun cat am. Deci, 260 g faina integrala.
- 150 g zahar brun - d'asta am avut, na ca am pus.
- 150 ml de lapte - ma intorc, iau cutia din frigider, cu o mana pe fata urcata in Learning Tower, desfac cutia, cedez in mod regulamentar dopul copilului urlator, pun in paharul gradat...shoc...90 ml. Mno, 90 ml avem, 90 ml folosim. Deci, 90 ml lapte. Iote-te a am si niste smantana, ia sa o pun si pe asta, deci 2 linguri smantana. 
- 60 ml ulei....haaaa, aci v-am coplesit, chiar aveam!!!!
- 1 ou - oare am ou, nu cred ca am, ia sa caut, ca si daca n-am, pun o banana, am unele prea coapte de nu le mai mananca nici tata, ia sa caut....iete ca am. Deci 1 ou.
- 150 g iaurt alb - aveam.
- 1 plic praf e copt - aveam
- 1 praf de sare - hai nu serios, chiar aveam :))
- fructe pt briose, oare ce sa pun? As pune pere crude, dar alea lasa zeama, nu-s ca alea din compot. Mere? Mi-e lene de mor sa le spal, curat, toc...deja nu se mai justifica rapiditatea, si la 9 tre sa fiu la birou, pai ce-am facut? Ce sa fac, ce sa fac? Afine am la congelator, dar daca le pun congelate se flescaie aluatul. Pffff....oare chiar tre sa ma duc sa cotrobai in balcon??? Dar stai, fructe uscate ce-or mai fi? Victorie!!! Stafide!!! deci: 1 pumn de stafide!
- ce sa mai pun, ce sa mai pun? Ia...niste condimente...scortisoara? Mneah, deja banal! Five spices, pun five spices. Deci: un varf de lingurita de five spices. Daca nu aveti, merge si ghimbir.

Dupa aia, da-i cu procedura. Uscatele intr-un castron, umedele intr-un castron, ameste, uscatele peste umede si .... prea dens aluatul. Ce sa facem, ce sa facem, o intreb eu pe fiimea care se exercita voiniceste cu un tell de silicon pe blatul de bucatarie de nu-mi mai auzeam nici gandurile. Deschid frigiderul, am uit urat in el....vad un iaurt, imi zic A-haaaaaaaaa, il pun si pe ala. Deci adaugati pe lista ingredientelor inca 140 g iaurt alb. Amestec iar cu fereala - ca va ziceam data trecuta ca la briose nu e cazul de prea multa osteneala la amestecat - si tot era prea dens. Iaurt nu mai aveam, asa ca deschid alt dulap si iau sticla de ulei. Mai galgai vreo 30 ml de ulei , mai amestec si ma declar multumita. Adaug si stafidele si gata. Intre timp, gandin intens, pregatisem si tavile cu cosulete din silicon unse cu unt. Le-am umplut pe 3 sferturi, le-am dat la cuptor si m-am pregatit sa plec la birou. Am lasat instructiuni precise de copt (cu tava de apa dedesupt, foc mediu, is gata cand s-au bronzat si scobitoarea iese curata). Dupa cum se vede, s-au cam descurcat co-locatarii.


Boieri Dumneavoastra, sper c-ati inteles ceva. De nu, is disponibila pentru clarificari. Seara faina si we placut, oameni buni!

2 comentarii:

  1. Mie imi place ca scrii retetele ca mine, exceptand faptul ca eu nu ii dau cu grame, dar nici nu fac dulciuri sau aluaturi :D

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...