Fiindca

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

miercuri, 1 februarie 2012

Ciorba de cartofi cu carnati

Scurt (ca pe frigul asta pare ca toti ne grabim): dupa radauteanca, asta e urmatoarea ciorba preferata a Vizigotului.  Am dezvoltat, toata familia, o reala pasiune pentru carnatii de Plescoi (care, se stie, sunt facuti, zic rauvoitorii, din 2 caini si 2 oi....oameni rai, zau asa). Dar nu orice fel de carnati de Plescoi, ci doar cei adusi de la Buzau, de la o anume carmangerie. Asa ca week-end-ul trecut, cand am primit un kilogram din numitii carnati, fiul s-a abonat insistent: da-mi faci ciorba de aia? Da'cand imi faci?

Na, ca i-am facut. Ciorba de cartofi cu carnati. Nu-i vorba, ca pe asa temperaturi negativiste, pica taaaare bine. E pe tipicul unei ciorbe ardelenesti cu afumatura, numa ca in cazul de fata rolul afumaturii e jucat de carnati. Avem nevoie, asadar, de:
- 4-5 cartofi de marime potrivita (cartofi rosii)
- 2 capete de carnati ca la vreo 30 cm bucata. Cum zisei, carnati de Plescoi. Acu daca nu aveti din astia, merg de oricare aveti numa un pic afumati si un pic mai tare picanti sa fie, ca altfel n-au faconu care trebuie.
- 4 cepe mici, tocate dupa posibilitati
- 4-5 catei de usturoi, d'asemenea tocati
- 3-4 linguri de ulei de masline
- 2 litri supa de pui
- 1 lingurita boia dulce (sau si dulce si iute, dupa caz si preferinte)
- sare, piper
- 125 g iaurt de baut (Campina folosesc eu, ca e omogen, catifelat si destul de acrisor)

Tocati carnatii in bucati de 1 cm si puneti-i la prajit, fara ulei adaugat, intr-o tigaie mai grosuta. La foc mic, cu capac ne-etans, sa nu va doara capul despre dansii pan-or incepe a sfarai.
In acest timp, puneti ceapa si usturoiul la calit in uleiul de masline, pana devin translucide. Cand incep sa sfaraie binisor, adaugati cartofii taiati cubulete, lasati-i sa se sfaraie si dansii un pic, puneti  sare, piper si boia dulce (sau iute, daca nu-s iuti carnati), amestecati bine si stingeti cu supa de pui (sau apa chioara) caldicica. Lasati la foc potrivit sa revina iar la clocoteala . Lasati sa fiarba cam 10 minute si vedeti de carnati. Deacuma ar trebui sa-si fi lasat toata grasimea, sa se fi rumenit, si sa sfaraie destul de nervosi.
Cu ajutorul unei spumiere mutati carnatii, fara grasimea de-au lasat-o, in oala cu ciorba. Aduceti iar la fiert, lasati cateva clocote sa se imprieteneasca aromele si apoi turnati iaurtul, batut nitel nainte sa nu se mazareasca. Mai lasati max 10 minute la foc foarte mic si gata.


Se manca fierbinte si e teribil de buna pe frigul asta. Cum zic batranii, te scoala de pe boala.

Zile frumoase si calduroase, Boieri Dumneavoastra!

Sa nu uit: de va place ce cititi, m-ati onora foarte cu un vot la Gala Blogourmet. M-afisez cu mandrie la 2 dintre categorii: cel mai bun blog retetar si cel mai bun blog cu poze. Raman indatorata!

Sa va miroas' a paine calda-n casa! P-asa caldura, nu ma pot gandi la urare mai frumoasa.  

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arhiva scrierilor