FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

duminică, 3 martie 2013

Painici dulci cu fructe II

II nu inseamna ca ar fi o alta reteta. Inseamna, de fapt, ca am facut painicile dulci pornind de la aceeasi reteta de aici , insa am folosit doar ce-am gasit prin frigider. Si, credeti-ma, era lipsa mare.

Totul a pornit de la niste amarate de briose. Era we, duminica insorita, pustietate de dulciuri prin casa, colocatarii usor nervosi ca de cateva zile desertul era de cumparat....in frigider un borcan de compot de pere caruia ii bausem eu toata zeama aseara...zic asta e, fac niste briose cu pere. Numa ca m-a luat gura pe dinainte si, mama denaturata cum sunt, in loc sa-i fac copilului o surpriza si sa-i spun abia cand erau gata, m-apuc si ma laud. Amintindu-mi eu abia dupa aia ca sticla de ulei sucombase de vineri, iar cea de lapte fusese aruncata, expirata, cu o zi nainte. Deci doua ingrediente lipsa dintr-un foc. Buoooon, acusi sa ma vad! M-apuc cu tupeu de treaba si incep sa carabanesc in castronul de framantat urmatoarele:
- 3 oua
- 2 iaurturi cu fructe, unul de capsuni si unul de banane caci....alea erau....mai era si unu de caise cu cereale dar am zis ca ar fi totusi prea mult....
- 3 cani de faina (acu sa lamurim treaba cu canile, eu am o masura de plastic care arata undeva intre cana si ceasca, cert e ca 4 din alea de faina fac juma de kil, deci cand auziti de cana de faina asta inseamna 500 g impartit la 4).
- 1 cana zahar brun
- cam 30 g unt topit (am zis sa fie in loc de ulei)
- o lingurita de praf de copt stins cu zeama de la o portocala anemica
 ... SURPRIZA, ce credeti ca am mai gasit in dulap? Uleeeei, mai era un dest pe fundul sticlei, asa ca am pus si:
- 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui si am mai oprit 2 linguri pt uns tavile
- 3 pliculete zahar vanilat
(incurajata de patania cu uleiul, am mai luat eu frigiderul o tura la cautat, dar nu s-a mai intamplat nici o minune, lapte n-am gasit .... )
- o cana de pere din compot, taiate aschiute, cam cat o felie mica de rosie cherry....

De facut, dupa ce am terminat aventura adunarii ingredientelor, a fost super simplu. Am amestecat pana la omogenizare toate cele, mai  putin fructele. Aluatul obtinut trebe sa fie cam ca ala de pandispan, poate un pic mai gros. Am pus aluatul in forme teflonate unse cu ulei si captusite cu hartie de copt sau cosulete de briose, am indesat in ele feliile de pere, fara a le ingropa de tot si le-am copt la foc moderat pana s-au rumenit pe toate partile si scobitoarea a iesit cu fata curata. Tre sa recunosc ca eu le-am tinut un pic cam mult si, de dragul rumenirii pe deasupra, facura saracele painici fundul cam negru la final. Asa ca Domniile Voastre puteti pun sub gratarul pe care le coaceti o tava plina cu apa care sa amortizeze caldura. Smecheria asta lungeste un pic timpul de coacere dar scade pericolul sa ardeti copturile. Eu de regula asa fac, dar de data asta, nu ma intrebati de ce, am uitat.



Vizigotul a declarat ca-s bune si-a halit deja 2, cu o cana de lapte cald. De mirosit miroseau, oricum, divin. Eu nu le am cu aluaturile calde, asa ca le voi degusta, probabil, maine.

Hai s-aveti seara frumoasa, Boieri Dumneavoastra, si-o saptamana minunata incepand de maine!




Un comentariu:

  1. Yummyyyyy....arata exceptional! Sunt de acord cu Vizigotel! Stie el flacaul ce stie! :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...