FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

luni, 1 februarie 2016

Cozonac cu ....boabe :)


Ar trebui sa incep prin a va spune ca aseara m-a mancat in fund sa postez repede pozele alea cu cozonacul de pimpese...dar fiindca-s o doamna si nu se cade sa vorbesc asa, va spun doar ca n-am avut de lucru si m-am grabit sa pun pozele alea inainte sa verific cum a iesit, de fapt, cozonacul.

Pai da, cu boabe! Ca ma apuca pe mine vrednicia ieri cand am fost la cumparaturi in Auchan sa iau si o punga cu rahat gata facut cubulete in ideea unui cozonac viitor. A se nota ca n-aveam de gand sa ma vrednicesc ieri. Ca aveam in plan altele, ciorba radauteana, tocana de iepure cu masline....talente. Dar Pimpesa infige ochii in punga cu rahat si incepe cu intrebarile. Ca ce-i ala, ca la ce se pune, etc. Cu instinctul specific copiilor, s-a prins cumva ca e ceva dulce ca s-a pus pe cerut sa guste. Eu ca nu si nu, gustam cand facem cozonacul, ca uite, astea se pun la cozonac. Si uite asa a tras ea concluzia ca alea sunt...boabe de cozonac.

Deci sa va zic cum se face.

Se hraneste familia cu un pranz improvizat dintr-un rest de ostropel si niste piure facut la repezeala. Se lasa bucataria vraiste si se pune Pimpesa la culcare. Dupa ce adoarme Pimpesa, se aduna curajul disponibil si se dezlantuie gatitul.

Se curata legumele, se portioneaza carnea, se calesc legumele respectiv se fierbe carnea, se infratesc si se lasa la fiert.
Se produce un fulgerator remember cand creieru tipa la tine "beeeey, zisera astia mici ca doresc cozonac".
Se ia la repezeala cuva masinii de paine si se pun ingredientele dupa reteta de aici  masurand, cantarind, inmuind untul la microunde, cautand drojdie prin dulap...dupa caz si reteta.

Se lasa masina de paine sa munceasca la aluat si se demareaza tocana de iepure: transat si inabusit carnea la tigaie, calit ceapa, infratit toate cu piure de rosii si diverse bunatati, lasat la fiert, etc.

Se lasa tocana la fiert si se revine la ciorba: se drege cu galbenusuri, iaurt, otet, etc.

Printre picaturi se mai spala din vasele adunate si se face ordine in bucatarie.

Se mai verifica masina de paine si se adauga un pic de lapte, ca parea aluatul foarte uscat.

Cand e gata aluatul, cu tot cu dospit, se coopteaza Pimpesa din dotare la modelat si manevrat.

Moment de deruta: aluatul e f lipicios ca si cum ar avea prea mult zahar. Eforturi de memorie: n-am pus prea mult zahar! S-aprinde ideea si se besteleste sotul: ha, mi-ai luat unt de 65%! M-ai sabotat. Acuma nu va iesi cozonacul la fel de bun ca ceilalti. Treaba ta, iti spun, nu e vina mea!

Se inabusa sentimentul de revolta si se trece la treaba, adaugand faina pe blatul de lucru ca sa nu se mai lipeasca asa infiorator. Se bate miezul de nuci cu sucitorul (ce bucurie pe Pimpesa),se amesteca lapte cu cacao si zahar, se pun la indemana boabele de cozonac.

Se iau de la indemana boabele de cozonac fiindca Pimpesa incepuse sa le rareasca. Era 6 seara, numa de zaharul din boabe nu avea nevoie la ora aia.

Si da-i cu sucitorul, da-i cu aluatul, tapetat tava+ tavitele cu hartie de copt, etc.

Pana am facut eu figura cu intins 2 foi de aluat, pus umplutura, rulat, sucit una in jurul alteia, Pimpesa isi inghesuise bucatile ei de aluat in tavitele pregatite si acu astepta instructiuni. Asa se face ca cei doi cozonacei ai ei au boabele puse pe deasupra, nu in interior.

Se mai lasa la crescut cateva minute, timp in care familia se vaita de asasinat in masa din cauza caldurii si dupa aia se pun la copt.


Asta e momentul in care se uita de cele mai elementare reguli de prudenta si se urca pozele pe FB intru laudare.

Dupa ce se scoate si celalalt cozonac, cel mare, care n-a avut parte de poze, se acopera toate cu cate un stergar curat, rezistand la atacurile Pimpesei care dorea sa guste "conozacii" si se cheama familia la masa. De fapt doar copiii. 

Carora li se propune, pentru inceput, cate o clatita cu cascaval, incalzita la microunde sa se topeasca lactata. Copiii accepta si, dupa umplerea clatitelor, se deschide cuptorul cu microunde. 

Se gaseste in cuptorul cu microunde untul topit care trebuia sa fie pus in cozonac si se experimenteaza un sentiment de iluminare brusca: D'aia se lipea aluatul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nu mai relatam sentimentele de triumf ale sotului bestelit pe nedrept ca "ce sa-ti spun, era vina mea ca luasem unt mai slab". Si peste comentariile total nerespectuoase ale pre-adolescentului Vizigot care cica "auzi, daca n-are unt, inseamna ca e doar un fel de paine cu rahat si mult zahar in ea, nu? "

Pimpesa a fost singura fericita. A adunat toate boabele de pe cozonacul ei si a decretat ca painea n-o papa, ca e tare! :)))))))) 


6 comentarii:

  1. Am ras, mi-a fost mila de tot efortul ca stiu ce inseamna sa uiti, dar iar m-a apucat rasul! Scuze, nu m-am putut abtine! Concluzia: mi-e pofta de tocana de iepure :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca vii in cartier, am o caserola in plus.
      Oricum, momentul ala de iluminare de la final a fost o traire sublima!

      Ștergere
  2. Am bufnit in ras la relatarea pataniilor tale.Dar lasa,se intampla,nu esti singura,crede-ma.

    RăspundețiȘtergere
  3. Citesc mereu cu drag si cu zambetul pe buze ce scrii.
    Apropos, am invatat un cuv. nou de la tine : a besteli. Zau ca nu l-am mai auzit pana acum dar imi place cum suna si-l voi folosi :)
    Tocana de iepure nu am facut si nici nu am mancat niciodata. Dar as manca. Sincer nu am cumparat niciodata iepure de teama sa nu fie vreo matza sau caine de pe strada dar ma gandesc ca daca-l cumperi din locuri sigure (gen supermarket-uri cu renume) nu ai sanse de asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tare buna carnea de iepure si nu m-a framantat niciodata temerea asta c-ar fi alt animal. Noi cumparam din Lidl sau din Auchan, acuma daca or avea alte surse....nu stiu sa zic, dar mancam iepure de ceva ani buni si nu mienuam, nici nu latram. Oricum e o carne f frageda si f pe placul copiilor, Pimpesa a acceptat-o inaintea celei de pui.

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...