Dat fiind ca anul acesta am petrecut Pastele acasa, ne-am inrolat cu entuziasm intru respectarea traditiilor. Si cum Ana zilele trecute mi-a dat idei (fiind eu incepatoare si intreband pe toata lumea despre cum se face), am decis: vopsim ouale in foi de ceapa!
Asa ca am pus gospodareste Vizigotul sa dezbrace ha la vro 2-3 kile de ceapa rosie (numai foile uscate) pe care le-am fiert in apa cu otet (sa zic vreo 3 litri de apa si 3-4 linguri de otet) pana ce apa era colorata de nu vedeai fundul oalei iar foile de ceapa erau transparente. Am lasat zeama la racit si am continuat procesul. In ultimul moment, imi vinduse o prietena alt pont: vopseaua sidefata-marmorata. Cu avantajul evident ca e foarte usor de folosit cand vopsesti ouale cu copiii. Si cum mi-era ca o sa am comentarii despre faptul ca fac numai oua rosii, am adoptat si varianta asta. Nefericita alegere !
Am spalat si degresat frumos ouale, o parte le-am pastrat pentru vopseaua din foi de ceapa iar restul le-am pus la fiert. Primule esec: cateva oua s-au crapat in timpul fierberii. Ce le-o fi mahnit asa tare, n-am idee!
Metodologia cu sidefata-marmorata e urmatoarea: cat sunt ouale inca fierbinti dupa fiert, se pune in palma o picatura de vopsea si se intinde frumos pe coaja oului. Daaaa, numa ca in acest stadiu au intervenit vro 2-3 probleme in procesul creativ. Una ar fi aceea ca Vizigotul, cam gingas de murdarit si manjit, a declarat scurt: io nu pun mana pe asa ceva! Nu conteaza ca avea manusi. Dupa prima incercare simtea o nevoie acuta sa se spele pe manusi!!! Am continuat singurica si am constatat a doua problema: ouale fiind fierbinti, esti asa de ocupat sa nu te frigi, iar vopseaua e asa uleioasa, ca-ti zboara din mana si ghici ce fac atunci cand cad pe gresie???? Si uite asa am vopsit eu fro 4-5 oua gata sparte. La faza a doua, datul cu lac, am mai asasinat vro 2. Imi venea sa mor de ciuda! De frumoase....frumusele, nu zic....da' ma lipsesc!
Asa ca ne-am intors cu nadejde la oala cu foi de ceapa. Normal ar fi fost sa fierb ouale inainte de a le pun in vopsea dar, speriata de rateurile de mai nainte, am decis sa ma risc. Am pus, asadar, pe fiecare ou cate o frunzulita, alese de Vizigot de la plantele din casa, si le-am innodat intr-un ciorap. Ca sa se lipeasca bine, frunzulita e bine sa fie umezita.
Am strecurat vopseaua si am stors bine bine foile de ceapa sa iasa toata culoarea din ele, am pus binisor caltabosul in oala, sa nu le ciocanesc, si le-am pus la fiert pe foc miiiiic-mic sa nu se sparga si-astea. Nu stiu cat le-am fiert ! Am vrut sa fiu sigura si ca ouale se fierb tari spre rascoapte si ca vopseaua se prinde de coaja. Multisor le-am fiert, oricum.
Cand au fost gata, am scos binisor caltabosul din oala si, pe un strat de 3-4 prosoape, am taiat ciorapul si-am dezbracat ouale de frunze. Calde inca le-am uns cu ulei de masline (ca slanina n-aveam). Ca au iesit mult mai frumoase decat cele cu sidefata-marmorata, puteti constata si singuri.
Tare mandri am fost, si eu si Vizigotul, de ouale noastre rosii ca sangele, vopsite in foi de ceapa. Daca nu v-ati prins, frunzulita de pe oul din mijloc e de la urzicuta din balcon. Mai mult decat atat, in afara de modelul de frunza, au mai ramas pe oua si cateva umbre, ca niste raze, acolo unde a fost innodat ciorapul. A, de spart am spart unul singur la etapa cu uleiul de masline, ca de la atata manevrat oua fierte fierbinti mi se cam inmuiasera mainile si-am mai dat un rateu. La fiert, insa, nu s-a spart niciunul. Probabil ca si ciorapul legat strans a contribuit la asta, nu stiu. Si inca ceva: de la vopseaua din foi de ceapa nu m-am murdarit pe maini deloc.
Vizigotul a concluzionat: tot cu ceapa e mai bine! Alelalte-s chimicale, te murdaresti pe maini!
Asa ca pana anul viitor am munca de cercetare: din ce facem alte culori pentru vopsit oua? Am auzit ca leurda ar vopsi ouale in galben. Da' mai cercetam ;)
In concluzie, Boieri Dumneavoastra, tot randuielile ce vechi is mai bune! S-aveti Paste luminat, fericit si linistit alaturi de cei dragi!
Asa ca am pus gospodareste Vizigotul sa dezbrace ha la vro 2-3 kile de ceapa rosie (numai foile uscate) pe care le-am fiert in apa cu otet (sa zic vreo 3 litri de apa si 3-4 linguri de otet) pana ce apa era colorata de nu vedeai fundul oalei iar foile de ceapa erau transparente. Am lasat zeama la racit si am continuat procesul. In ultimul moment, imi vinduse o prietena alt pont: vopseaua sidefata-marmorata. Cu avantajul evident ca e foarte usor de folosit cand vopsesti ouale cu copiii. Si cum mi-era ca o sa am comentarii despre faptul ca fac numai oua rosii, am adoptat si varianta asta. Nefericita alegere !
Am spalat si degresat frumos ouale, o parte le-am pastrat pentru vopseaua din foi de ceapa iar restul le-am pus la fiert. Primule esec: cateva oua s-au crapat in timpul fierberii. Ce le-o fi mahnit asa tare, n-am idee!
Metodologia cu sidefata-marmorata e urmatoarea: cat sunt ouale inca fierbinti dupa fiert, se pune in palma o picatura de vopsea si se intinde frumos pe coaja oului. Daaaa, numa ca in acest stadiu au intervenit vro 2-3 probleme in procesul creativ. Una ar fi aceea ca Vizigotul, cam gingas de murdarit si manjit, a declarat scurt: io nu pun mana pe asa ceva! Nu conteaza ca avea manusi. Dupa prima incercare simtea o nevoie acuta sa se spele pe manusi!!! Am continuat singurica si am constatat a doua problema: ouale fiind fierbinti, esti asa de ocupat sa nu te frigi, iar vopseaua e asa uleioasa, ca-ti zboara din mana si ghici ce fac atunci cand cad pe gresie???? Si uite asa am vopsit eu fro 4-5 oua gata sparte. La faza a doua, datul cu lac, am mai asasinat vro 2. Imi venea sa mor de ciuda! De frumoase....frumusele, nu zic....da' ma lipsesc!
Asa ca ne-am intors cu nadejde la oala cu foi de ceapa. Normal ar fi fost sa fierb ouale inainte de a le pun in vopsea dar, speriata de rateurile de mai nainte, am decis sa ma risc. Am pus, asadar, pe fiecare ou cate o frunzulita, alese de Vizigot de la plantele din casa, si le-am innodat intr-un ciorap. Ca sa se lipeasca bine, frunzulita e bine sa fie umezita.
Am strecurat vopseaua si am stors bine bine foile de ceapa sa iasa toata culoarea din ele, am pus binisor caltabosul in oala, sa nu le ciocanesc, si le-am pus la fiert pe foc miiiiic-mic sa nu se sparga si-astea. Nu stiu cat le-am fiert ! Am vrut sa fiu sigura si ca ouale se fierb tari spre rascoapte si ca vopseaua se prinde de coaja. Multisor le-am fiert, oricum.
Cand au fost gata, am scos binisor caltabosul din oala si, pe un strat de 3-4 prosoape, am taiat ciorapul si-am dezbracat ouale de frunze. Calde inca le-am uns cu ulei de masline (ca slanina n-aveam). Ca au iesit mult mai frumoase decat cele cu sidefata-marmorata, puteti constata si singuri.
Tare mandri am fost, si eu si Vizigotul, de ouale noastre rosii ca sangele, vopsite in foi de ceapa. Daca nu v-ati prins, frunzulita de pe oul din mijloc e de la urzicuta din balcon. Mai mult decat atat, in afara de modelul de frunza, au mai ramas pe oua si cateva umbre, ca niste raze, acolo unde a fost innodat ciorapul. A, de spart am spart unul singur la etapa cu uleiul de masline, ca de la atata manevrat oua fierte fierbinti mi se cam inmuiasera mainile si-am mai dat un rateu. La fiert, insa, nu s-a spart niciunul. Probabil ca si ciorapul legat strans a contribuit la asta, nu stiu. Si inca ceva: de la vopseaua din foi de ceapa nu m-am murdarit pe maini deloc.
Vizigotul a concluzionat: tot cu ceapa e mai bine! Alelalte-s chimicale, te murdaresti pe maini!
Asa ca pana anul viitor am munca de cercetare: din ce facem alte culori pentru vopsit oua? Am auzit ca leurda ar vopsi ouale in galben. Da' mai cercetam ;)
In concluzie, Boieri Dumneavoastra, tot randuielile ce vechi is mai bune! S-aveti Paste luminat, fericit si linistit alaturi de cei dragi!
Foarte frumoase au iesit cele cu frunze si foi de ceapa!
RăspundețiȘtergereDe Inaltare , daca nu uit , am sa vopsesc cateva cu foi de ceapa...
Multumim de laude! Daca-mi aduci aminte cand e inaltarea, ti-aduc eu aminte sa faci cu coji de ceapa :))
RăspundețiȘtergereSi eu am zis ca fac, vorba ta, de n-oi uita.
Tare nostima povestea oualelor voastre. Si eu de vreo doi ani vopsesc tot cu ceapa rosie ...si ii dau mare dreptate Vizigotului :))
RăspundețiȘtergereTesteaza turmericul ...e un condiment care coloreaza foarte frumos in galben.
Paste fericit!
multumesc de idee, Sabina, cu siguranta am sa incerc.
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite!