FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

duminică, 12 iunie 2011

Legume caramelizate la cuptor

O garnitura pe care noi o preferam adesea langa ceea ce s-ar numi traditionala friptura de we - asta insemnand ca adesea in we umblam creanga prima jumatate a zilei si mai mult decat un gratar rapid si comod n-am timp si chef sa fac de pranz - sunt legumele la cuptor. In diverse combinatii, forme, arome si dimensiuni. De data asta, legume caramelizate la cuptor. 
Aveti  nevoie de:
- legume asortate in conformitate cu placerile si preferintele familiei. La noi au fost: 3 morcovi, 2 pastarnaci, 5 cartofi noi de marime medie spre mica, un pumn de boabe de mazare, 2 capatani maricele de usturoi de cel nou, 3-4 fire de ceapa verde.
- 3 linguri ulei de masline
- 2 lingurite de miere lichida
- 2 lingurite de otet balsamic de cel inchis la culoare
- sare si piper dupa gust
- 1 lingurita de cimbru
- 2-3 linguri de vin alb/bere/supa clara de pui/apa 

Morcovii, pastarnacul si cartofii se curata si taie dupa inspiratie, dar felii aproximativ egale sa fie. Se pun la fiert in apa cu sare (apa sa clocoteasca deja cand puneti legumele) si o capatana de usturoi. Atentie, nu va munciti sa curatati de tot usturoiul, indepartati doar foile exterioare. Restul le puteti lasa ca-s fragede si dozeaza mai fin aroma usturoiului. Cat timp legumele dau cateva clocote, dezghiocati mazarea si aruncati-o si pe dumneaei in oala. A, vorbim de un pumn de boabe de mazare, adica produs finit dupa curatare, nu de pastai, sa ne intelegem, da?

Cand sunt aproape fierte (e importanta sa ramana mai.....al dente) se scot scurse intr-un castron. Arata bine nu?
 Separat se amesteca bine bine restul ingredientelor (uleiul, mierea, condimentele, supa/vinul/berea), se toarna peste legume si se amesteca usor si cu fereala, dar cu sarguinta sa se mozoleasca toate cele de minunatul maglavais. A, se adauga si cea de-a doua capatana de usturoi, curatata doar de foile exterioare si taiata in doua transfersal, sa se vada minunatii catei in lacasurile  lor....hai ca-mi fac pofta singura si nu e momentul sa ma arunc in restul de usturoi ramasa in frigider.....
Se pun intr-o tava imbracata in hartie de copt. Cepele verzi se taie pe lung - am eu o chestie cu taiatul asta pe lung, arata taaaaare bine si parca-s mai gustoase asa....ca sa vedeti e adevarata vorba aia ce ne aduce aminte ca haina (in acest caz aspectul) face pe om (in acest caz mancarea) - cepele verzi, deci, se taie pe lung si se pun deasupra.


Se acopera cu un capac cat de cat etans si se dau in cuptorul (gata incins) dar la foc moderat spre mic. Dupa 10 minute se scoate capacul si se mai lasa inca 10 minute, sa se aureasca-bruneteasca. Rezultatul este destul de maronit si caramelizat dar, va asigur, absolut delicios. Va recomand cu insistenta firele de ceapa de deasupra, care-s dulci rontaitoare - eu am vandalizat fara pic de jena farfuriile tuturor -  si usturoiul copt in camasuta lui....care-i divin, n-am cuvinte!


Noi am servit asta minune (nu c-ar mai conta ce e pe langa, e de ajuns ea insasi) cu cativa carnati de curcan la gratar si-o mica salata de varza cu castraveti si,  cum altfel, marar.

Pofta mare si we placut, ce-a mai ramas din el, Boieri Dumneavoastra!

2 comentarii:

  1. Asa nu am facut legumele niciodata,de obicei le fac la gratar,merita sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Janet, si mie imi plac cel mai mult pe gratar, dar sunt foarte gustoase si asa.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...