FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

duminică, 11 aprilie 2010

Pizza cu de toate

Imi place la nebunie pizza facuta in casa. In primul rand fiindca nu trebuie sa urmezi o reteta anume, ci doar sa faci un aluat, sa-l ungi cu un sos si sa arunci peste el tot ce gasesti bun de maruntit prin frigider. Mai in gluma mai in serios noi spunem in casa ca facem pizza din .... resturi. Adica acele bucati  mici de friptura, branzeturi, mezeluri, etc, ce raman prin frigider.
Cand faci pizza in casa poti incerca cele mai diverse combinatii care ies, de fiecare data, extraordinare si de fiecare data diferite. Cum ziceam si la retetele de paste nimerite, te simti mare gospodina.
Astazi, mofturologia vizigoteasca (iritata nitel de o raceala mucioasa) a cerut pizza. Ok. Dar asta cere colaborare, nu-i asa?


Asa ca am pus manutzele la treaba sa taie legumele, adica un ardei rosu si 2-3 fasii dintr-un ardei verde, plus 2 fire de ceapa verde. Abia cand am "gatit" pizza am observat ca printre ceapa aia verde Vizigotu' mi-a strecurat si-un usturoi, dar era prea tarziu. Retineti, deci, ca-i buna si cu usturoi verde.




Intre timp, n-am stat degeaba: am facut aluatul. Azi am avut chef de faina integrala, asa ca am combinat vreo 100 de grame de faina neagra cu 200 grame de faina alba si le-am framantat alaturi de un plic de praf de drojdie, un praf de sare, aprox 250 ml apa calduta si 3-4 linguri de ulei de masline. Am omogenizat frumos si am lasat la dospit.



Manutzele nu stateau degeaba. Marunteau sunca de Praga (vreo 3 felii) si dadeau pe razatoare, cum ziceam, resturile de branzeturi de prin frigider. In episodul de azi au fost cam 50 grame de telemea sarata si vreo 3 felii de cascaval de scria cedar cheese pe el.


Eu, cu ochii la junioru vitejeste expus obiectelor taioase, m-am ocupat de sosul de pizza. Boieri Dumneavoastra, cat de curand promit un intreg articol despre sosul de pizza. Care, la fel ca intregul preparat, poate fi facut in cele mai diverse moduri, feluri si combinatii. Combinatia de azi fuse rapida: un borcan de rosii conservate in familie de vara trecuta, blenderuite cu cateva frunze de busuioc si un fir de usturoi verde. Un fir mare...ca deja mirosea a mujdei. N-am folosit atat de mult la pizza, doar vreo 5-6 linguri.

Cand misiunea Vizigotului s-a incheiat, si-am strans prin bucatarie, numa bine aluatul crescuse si copilul se infometase. L-am intins in tava unsa cu ulei de masline, am uns cum ziceam cu cateva linguri bune de sos de rosii condimentat, am intins feliutele de sunca de Praga, cat mai uniform si am gatit cu legumele tocate de fiul harnic:



Acu fuse momentul de revelatie de care va vorbeam cand, pe langa mireasma de usturoi din sos, am bagat eu de seama ca si tocatura verde are usturoi prin ea. Nu-i bai, bun pentru contra racelilor, ca tot ne dau tarcoale.



In continuare, am imprastiat cat de cat democratic branza rasa si am adaugat niste bastonase de mozzarella fara de care, se stie, pizza nu e pizza.


Am mai presarat ceva oregano uscat si am dat la cuptor (preincalzit) la foc mediu, pana cand s-a aurit-maronit aluatul pe margini si s-au topit toate branzeturile. Cam asa arata minunea deja vandalizata.



Si o felie in toata splendoarea ei:


A fost buna ca .... pizza calda si extrem de apreciata de meseni. Cu atatea legume de sezon, era foarte fresh si foarte gustoasa.

Pofta mare si spor la improvizatii, Boieri Dumneavoastra!

6 comentarii:

  1. wow ce bine arata!
    pacat ca al meu nu vrea ...decat pizza cu sos de pizza...atat.
    asa ca eu am inventat pizza cu piept de pui tocat sau alta carne numai si numai tocata...si ascunsa in "sosul de pizza"

    RăspundețiȘtergere
  2. sa stii ca si eu am observat ca lui Matei ii plac mai mult combinatiile mai simple, sosul + 2 maxim 3 topinguri. De regula, insa, il cointeresez la tocat, asa ca-si gasesc loc toate, pana la urma :).

    F buna ideea cu carnea tocata ascunsa in sosul de pizza.

    Te pup si te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pfuai...dementiala...sos de ala nu am incercat niciodata...eu le pun separat pe aluat , nu ca un sos amestecat...ma rog , am si eu un cuib de pasarele , sti tu....hahahahahahaaaa....Pizza asta mi-a ploiat in gura , vorba Luanei! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai amestecat e doar sucul de rosii cu condimentele, restu-s puse separat. Sau vrei sa zici ca faci sectoare de cerc cu fiecare topping?

    Si lui Matei i-a ploiat vreo 2 ani pana s-a prins cum se zice :). Cam in perioada in care zicea "s-a inmoit" in loc de inmuiat.

    Pupaturi si seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  5. un gen de SHAORMpizza :)
    banuiesc ca e foarte gustoasa... trebuie de incercat reteta..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal ca e gustoasa. Nu m-am gandit niciodata la similitudinea cu shaorma, insa e o metoda brici sa faci curat in frigider :))

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...