FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Verziciuni

Saptamana aceasta ne-am dedat la delicii culinare. Pe langa salatele cu tot ce se poate gasi verde si proaspat in piata - ceapa, usturoi, ridichi, marar, patrunjel, spanac, loboda - sau in padure - papadie, leurda, untisor, susai - am executat, Boieri Dumneavoastra, o mancarica de urzici de ne-a mers la suflet.

Aveti nevoie de:
- urzici - o sacosa maaaare, crude si proapete sa fie
- o ceapa (sau o legatura de ceapa verde)
- 2-3 linguri de malai
- 1 cana de lapte
- 2-3 linguri ulei de masline
- usturoi (2 capatani intregi  daca e uscat, sau 4-5 legaturi, daca e verde)....sa vedeti ce ma bombane Mona.....
- sare, piper
- parmezan ras - optional

Urzici nu stiu sa spun pe kilograme cate sa fie. Sa umple cu varf lejer chiuveta de la bucatarie, na.... Se spala, asadar, urzicile, in 3-4 ape, pana se curata de toata tzarana de pe ele. Treaba tare migaloasa. Daca aveti pielea sensibila, recomand utilizarea de manusi menaj - mai grosute - sau manusi chirurgicale - 2 perechi una peste alta. Ori am eu pielea sensibila, ori a fost doar inchipuire, dar printr-un singur strat de manusi chirurgicale simteam piscaturile. Dat fiind ca dupa aceea aveam manutzele cam rosii, cre ca n-a fost doar inchipuire......

Odata spalate cu truda, urzicile se pun la fiert in apa clocotita cu sare si se fierb pana cand pot fi pasate cu lingura. Se scot, se scurg - nu care cumva sa aruncati zeama!!!! - si se dau prin blender. Separat, intr-o tigaie incapatoare, se caleste ceapa in ulei, se adauga urzicile pasate, malaiul, laptele caldut, sare, piper si, daca este necesar, zeama din cea ramasa de la urzici. Se mai aduc la clocot cateva minute, spre sfarsit se adauga si usturoiul pisat marunt. Optional, puteti adauga niste parmezan ras.

Noi am mancat asa minune cu un pui de mamaliga aburinda alaturi. Vizigotul a considerat urzicile sos verde pentru niste cartofi pai si le-a halit ca pe un mujdei. Pot constitui, in egala masura, garnitura la o friptura sau la alte legume.



Foarte gustoase, foarte vitaminoase si....migaloase, ca pana speli, alegi, sortezi....dar merita. Daca puteti si aveti pe unde haladui in acest sens, mergeti si la cules. Nimic mai frumos decat o plimbare prin padure, primavara, in cautare de buruieni vitaminoase.

We placut si pofta mare, Boieri Dumneavoastra!

2 comentarii:

  1. ioi, smaranda, si urzici si 2 kile de usturoi?? la un loc?? pas :)

    pe mine sa ma anunti cand pui de un spanac :)

    RăspundețiȘtergere
  2. V-am zis? V-am zis ca ma bombane? :))

    Mona, te inteleg perfect, ca si eu mananc urzici de regula si in medie o singura data pe an: cum apar, mananc cu pofta si mi se face rau. Dupa aia , gata cu urzicile pana la primavara viitoare.

    De data asta insa reteta e mai soft si n-am suparat bila de la prima incercare.

    Dar sa ti-l zic pe fiul? caree mananca usturoi cu urzici? Adica la mujdeiul obisnuit (2-3 legaturi de usturoi verde) a cerut sa ii adaug si cateva lingurite de urzici.....ca cica se imbogateste gustul mujdeiului!!!!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...