FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

sâmbătă, 14 decembrie 2013

Painea de Ignat :)

Stiti Domniile Voastre ce e Ignatul? E ziua de taiatu' porcului, se sarbatoreste oficial pe 20 decembrie. Oficial o fi, dar neoficial vorbind, cine asteapta pana atunci?

Ei, la noi Ignatul e maine. Seful tribului vizigotesc, dimpreuna cu fii-su, se duc la taierea (si pomana, evident) a porcului. Latura feminina ramane frumos acasica, din motive lesne de inteles, Ghemotoaka e prea mica sa petreaca o zi intreaga in curte, iar ma-sa e prea legata de amintirile din copilarie ca sa petreaca o zi intreaga in casa, in timp ce-n curte se taie porcul. Asa ca e mai cuminte sa ne abtinem de la diferente de opinie in public :))

No, si anu' trecut, de acelasi Ignat, in aceeasi curte, am mesterit o prea frumoasa paine, impletita, rumenita, crescuta, ce sa mai povestesc...P-aia de anu' trecut n-am pozat-o, si rau imi pare. Daaaaar, sunt pe cale sa creez o traditie si am facut si anul ista o paine. Ca n-a iesit la fel de mandra si frumoasa ca anu trecut, e lesne de inteles, ca nici n-avea cum :)). Dar tot ma laud cu ea:

Metoda-i simpla: aproximativ 450 ml de apa calduta, 2 lingurite de zahar, 1,5 pliculete de drojdie uscata, 120 ml ulei de masline, 750 g faina, 2 lingurite de sare. Se pun in ordinea asta in masina de paine. Se lasa de 2 ori la programul de framantat, subliniez, de framantat, nu si de dospit. Se muta intr-un castron, se acopera cu folie, se mai lasa 1 ora la dospit in cuptorul cu microunde inchis (sau in orice loc etans, cu temperatura constanta, ferit de curent). Acuma e momentul cand va puteti apuca de treburi care va pot intarzia. Ca de  ex sa schimbati copilul care, pe furis, a facut o nefacuta de s-a murdarit sorround, daca ma-ntelegeti, treaba care dureaza mai mult....aluatu' sta linistit, creste mai mult decat e cazul, dar rezultatul nu e periclitat. Al meu a stat fro 2 ore. Aluatul, nu copilul.
Dupa aia se modeleaza dupa plac, gust si pasiune (si talent, sa zicem) si se pune in tava unsa cu ulei de trufe (aaaa? ce eleganta?) si se mai lasa la dospit juma de ora, in bucataria cat se poate de calda (cuptorul pornit, lasat cu usa deschisa, ar fi o idee buna).

Dupa aceea se unge cu ou batut si se coace in aproximativ 20 minute. Dar pe supravegheatelea, ca aluatul ala e asa de crescut si aerat, iar cuptorul asa de incins, ca pot aparea surprize. Cand arata cam ca-n poza si scobitoarea iese cu fata curata, e gata. Se pune la racit pe un gratar, dar infasurata intr-o carpa, si e buna de mancat. Ta daaaaaaam!

Pofta mare la pomana porcului, Boieri Dumneavoastra! 

13 comentarii:

  1. back in business, asa-i? asteptam savantlacuri, ca masina mea de paine nu s-a nascut inca :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos le mai zici tu ... in zona mea painea n-are loc la pomana porcului ptr ca este detronata de falnica mamaliguta din malai de moara , aia fiarta pe foc molcom , timp de-o ora ... si de muraturile reci din adancurile beciului :d

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nici pe aici nu e traditie cu painea, tot cu mamaliga e regula. Cum, insa, al meu sot doar gusta mamaliga si dupa aia cere paine sa simta ca mananca, m-am adaptat. Mie tot cu mamaliga imi place toata afacerea asta.

      Ștergere
  3. Da'ce-ai cu painea asta de zici ca nu-i mandra si frumoasa?Mie tare-mi mai place,si zau ca nu as refuza o bucatica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eiiii, n-am zis neaparat ca nu e mandra si frumoasa, doar ca aia de anul trecut era si mai si :)

      Ștergere
  4. May , fata babei , ce-mi faci tu mie?Taman cand mi-am jurat in barba ca anul asta ma fac un grinch absolut si nu mai folosesc cuptor pentru absolut nimic , tu imi dai peste bot cu ditai frumusete de paine?Amiroase pan' la mine....
    Faina treaba , doamna draga! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu stii ca eu sunt in organizatia secreta anti-Greench?

      Ștergere
    2. Maia este de vina...stiu eu! :P

      Ștergere
    3. Sa stii ca ai dreptate, altfel nu se explica de ce anul asta a fost sotul de acord sa cumpere el bradul .... Anii trecuti nu era pt contra, dar nici nu se implica in proces.

      Ștergere
  5. Bunaaa painica, si-mi place cum ti-a iesit ! Io tot zic ca fac si eu paine de casa, io cu manuţele mele dar ce-am facut pana acum a fost tot la masina. Nu cred ca sunt de comparat, aia facuta de om in care se pune pasiune si truda in acelasi timp e mai buna zic eu. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai fa ca mine: framanti la masina si coci in cuptor. Iese mai buna decat aia coapta de masina.

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...