FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

duminică, 14 noiembrie 2010

Bucatareala de sambata

Bine v-am regasit, Boieri Dumneavoastra!

Dupa o saptamana infernal de ocupata si obositoare, nu se putea sa treaca we peste mine fara 2-3 ore gospodaresti in bucatarie, sa-mi treaca de suparare, oboseala si stress. Asa ca ieri, inca inainte de a pleca la gimnastica, am scos diverse la dezghetat. Cand m-am intors cu Vizigotul, am trecut prin piata unde, flamanzi fiind, am cumparat de toate, de la morcovi la paine calda si ciuperci, am ajuns acasa, am mancat de pranz si la somnic. Planuiam eu ca el doarme si eu imi fac de cap in bucatarie....hahaha...ca m-am trezit 2 ore jumate mai tarziu ca tragea copilul de mine: mamiiiiii, hai sa citim!
Mai nou, i s-a pus ambitia sa invete sa citeasca. A gasit o carte scrisa cu majuscule si p-aci ti-e drumul! Buchiseste si silabiseste non stop!

Asa ca am instalat cititorul la masa din  bucatarie, sa stau cu ochii pe el, si eu m-am dezlantuit. Am facut ciorba de miel - cu loboda !!!! ca a reperat Vizigotul in piata o taraba cu lobode - placinta de bostan, mancare de conopida si ciuperci umplute.
Pe care sa vi le zic? Hai sa va zic de Ciuperci umplute. 
Cand am facut eu prima data asa o minunatie, cu ani in urma, aveam musafiri parintii din ambele parti. Si numa ce ma intreaba careva cu ce am umplut ciupercile si eu raspund sincera si la repezeala: cu picioarele! Stupoare generala..... Dupa care m-am explicat: Cu picioarele ciupercilor, bineinteles!

Asadar, avem nevoie, dupa cum urmeaza, de:
- jumatate de kg de ciuperci
- o jumatate de piept de pui tocat marunt sau chiar tocat la robot
- o ceapa maricica sau un fir de praz de 20 cm lungime
- 2-3 linguri de ulei de masline
- sare si piper dupa gust
- o jumatate de pahar de vin alb (sau bere)
- o legatura de marar
- un ou
- 2-3 linguri suc de rosii
- ceva cascaval ras pt gratinatul de la final.



Dupa ce am despartit ciupercile de picioarele dumnealor, am curatat palariile prin jupuire, iar piciorusele le-am dat la un jet de apa si le-am tocat marunt. La fel de marunt am tocat si pieptul de pui pe care l-am pus in 2-3 linguri de ulei incins, pana s-a albit pe toate partile (puiul nu uleiul)


Cat timp puiul se albea de suparare, am tocat prazul si l-am pus in tigaie, dimpreuna cu picioarele (de ciuperci, sa ne intelegem) tocate. Am adaugat sare si piper dupa gust- recomand mai mult piper, ca altfel ciupercile pot fi un pic gretoase si o umplutura mai iute le invioreaza gustul. Am adaugat apoi sucul de rosii si vinul alb si am lasat pana a scazut aproape de tot zeama. La final, o legatura de marar tocata marunt a adaugat gust si culoare.

Am lasat amestecul sa se racoreasca un pic si i-am adaugat oul batut dupa care am umplut ciupercutele:


 Le-am asezat soldateste intr-o tava si le-am dat la cuptor, la foc mediu, pana ce palariile au fost gata patrunse. Cam 15-20 minute as zice, dar e pe incercatelea. La final, exact inainte sa sting focul, am presarat cascaval ras. Au iesit un pic mai brunete decat se cerea dar noua ne plac bine facute la cuptor.

Noi le-am mancat cu paine prajita.  Cred ca ar fi mers si o salata de rosii. Oricum, delicioase!

We placut (ce-a mai ramas din el) Boieri Dumneavoastra!


3 comentarii:

  1. Mamăăă, ce poftă mi-ai făcut! Chiar şi aşa, umplute cu picioarele! :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum adica "chiar si asa"??? Pai atunci is bune, ce stii tu? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Uau...tare apetisante arata ciuercile astea...Buna idee , treaba cu picioarele!De retinut... :-D

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...