FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

marți, 16 noiembrie 2010

Ciorba de miel acrita cu prune

Ciorba asta, Boieri Dumneavoastra, se numara printre preferatele Vizigotului. Ii place friptura de miel (ca iese de fiecare data altfel!!!) si ciorba de miel ca e gustoasa.
Data trecuta cand am facut ciorba de miel a fost, bietul, tare dezamagit. Ca la mare viteza si gatit in paralel multe mancaruri, am confundat sticla cu acreala de prune cu....sticla cu suc de catina!!! De cel bun, facut de bunica. Anul asta a schimbat reteta: a pus mai multa miere. Numa buna pentru ciorba mea...... Am incercat eu s-o dreg si-am mai fiert-o o tura cu, de data asta, zeama de prune dar ....."Mami, ciorba asta e, pur si simplu, prea dulce!!!!". 
Trebe sa recunosc ca asta e aproape la fel de tare ca atunci cand am fiert o oala mare mare cu biberoanele, suzetele si tetinele Vizigotului in care am picurat, in loc de otet - ca sa nu se lase calcarul din apa pe ele - am picurat, cum ziceam, 2-3 linguri cinstite de ulei de porumb! Si-acu vad in ochi mormanul ala imens de biberoane, suzete, tetine, piese de la biberoane...toaaaate lucioase....si frumoase.....Cam atunci am inteles eu cum adica depresia post natala ... :))

Na, acuma ca v-am marturisit si recentele pacate, daca v-ati revenit din ras, sa va povestesc reteta de Ciorba de miel acrita cu prune.
Avem nevoie, pentru o oala de vreo 4 litri, de:
- carne de miel, mai cu os 
- o telina de marime potrivita
- 2 cepe 
- 3-4 morcovi
- 2-3 pastarnaci
- 3-4 cartofi
- 1-2  ardei sau 1-2 linguri de bulion de ardei
- cam jumatate de litru de zeama de prune sau bors
- 2 legaturi de loboda (optional)
- 3 oua
- leustean si/sau frunze de telina (proaspete sau uscate)
- sare piper dupa gust 

Se pun oasele de miel la fiert si se spumuie o tura, dupa care se schimba apa. Atentie, se pun oasele la loc la fiert numai cand apa e iarasi fierbinte, altfel se incruzesc. Cand iarasi dau in clocot, se tine fiertura din scurt si se mai iau 2-3 randuri de spuma. Cand pare a nu mai fi spuma, se toarna jumatate de paharel de apa rece: imediat se va mai ridica niste spuma pe care musai s-o adunati. Se repeta de 2-3 ori figura cu paharelul de apa rece, dupa care se lasa sa fiarba linistit, la foc mic, cu capacul pus (ne-etans). 

In acest timp se pregateste zarzavatul: ceapa, telina, morcovul, ardeiul si pastarnacii se toaca marunt (sau sa dau la robot) si se pun in oala. La fel si cartofii, taiati bucati potrivite. Cand legumele sunt fierte si a inceput sa miroasa nu doar a miel ci si a fiertura de legume cu buchet bogat (cam dupa 20 min de fiert domol), se adauga in oala zeama de prune (pe gustate, sa nu iasa ciorba prea acra) si loboda tocata marunt. Dupa aceea, o mana buna de leustean/telina, fie uscate fie proaspete. Se mai fierb pret de 10 minute, dupa care se drege ciorba cu 2-3 oua batute si gata. Se inchide focul si se lasa la odihna macar jumate de ora pana se serveste. La masa, merge bine imblanzita cu o lingura de smantana si inviorata cu un ardei iute. Vizigotul o papa cu ceapa rosie! Chestie de gusturi ..... 

Eu nu stiu a lauda asa minune de ciorba ca, trebuie sa recunosc cinstit, nu ma omor dupa ciorba de miel .... Insa familia si colegele la birou par destul de fericiti de cate ori fac ciorba de miel, asa ca-mi inchipui c-o fi buna! Ala bucatar, de face ciorba buna fara s-o guste, nu? :)

V-oti fi intrebat ce-i tot dau cu zeama de prune. Acreala de prune ii zicem noi, desi se face si cu corcoduse. Se face primavara, cand sunt prunele si corcodusele verzi si acrrrrre de sa-ti dea lacrimile cand le gusti. Se aduna, se spala bine bine, se aleg de codite, si se pun la fiert in apa putintica, doar cat sa le acopere. Cand s-au facut chiselita, se strecoara prin sita deasa, sa treaca doar zeama si pulpa bine fiarta, se dreg cu sare si muuult marar taiat fin, se ajuta cu un pic de aspirina pisata (sa nu fermenteze, chipurile, insa va zic io, trebsoara asta e asa de acrrrra incat nici mama bacteriilor nu se leaga de ea) si se pune la sticle pentru la iarna. Rezista - fara gluma - 2-3 ani la temperaturi sub 20 grade (in balcon sau in beci). Merge de minune in orice fiertura in loc de bors. 

Va doresc mese imbelsugate, Boieri Dumneavoastra, cu fierturi gustoase si pline de savoare!

2 comentarii:

  1. vai doamna, suferiti de oboseala cronica! parca te vad vesela, cu ciorba de catina pentru meseni, incercand sa convingi copilul si pe tatal lui (cel mofturos)ca aia e ciorba ciorbelor :D

    mielul e congeleu, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. con jeleu, con jeleu :D

    Neah, ca la sot am marturisit din prima. La copil mai acusi, cand facui a doua tura :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...