FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

miercuri, 22 iunie 2011

Inghetata de zmeura

Mananci, calule, ovaz? Manaaaaanc, cum sa nu? Asa si noi. Veniti cu traista plina de fructe si legume de la bunici, incepusem sa avem idei .... prima idee a fost cum sa asasinam o caserola de zmeura congelata ramasa de vara trecuta, de la a doua recolta.

In alta ordine de idei, Vizigotul mi-a trasat foarte clar obiectivul pentru vara asta: sa facem cat mai multe dulciuri in premiera!
Adica deserturi, am completat eu.
DULCIURI, nu deserturi, mi-a atras el atentia. Dulciuri , ca deserturi sunt si branzeturile, daca e sa te iei dupa francezi, si stiu ca la asta te pricepi, sa faci platouri de branzeturi multe si bune.....nu, eu vreau dulciuri noi!!!!
Ok, ati aflat si care mi-e obiectivul, tinta si indicatorii.
Asa ca am dosit in frigider cutiile cu zmeura proaspat culeasa

si am purces la valorificarea (inteleapta) a stocurilor excedentare.

Asa ca am facut Inghetata de zmeura! Fiind prima oara cand execut, m-am croit pe ceva simplu, care oferea suficiente perspective de  fi mancata si daca  nu s-ar fi inghetat corespunzator (de ce mi-a venit ideea asta n-as putea sa spun, dar o sa vedeti continuarea). Asadar, ingrediente:
- 250 g mascarpone (o cutie, care va sa zica)
- 200 ml zeama-piure de zmeura
- 3 linguri (generoase!!!!) de miere. Daca aveti de unde alege, e preferabil una mai lichida.
- 100 ml smantana dulce
- 1 plic zahar vanilat
Metodologia este una ultra extra simpla. Zmeura se piseaza cu furculita pana la omogenizare si se trece prin sita.....ma rog, cat va tin rabdarile. Pe mine nu m-au prea tinut si a fost cam cu semincioare....dar n-a deranjat pe nimeni.
Se amesteca branza mascarpone cu zeama-piure de zmeura pana la omogenizare. Se adauga mierea si iar se omogenizeaza. Smantana se amesteca bine cu zaharul vanilat si se adauga amestecului de mascarpone-zmeura-miere. Se mai bate un pic cu mixerul sau cu blenderul dotat cu tel pana devine un pic spumos, dupa care se pune intr-o caserola care merge la congelator.

In pravalia in care am mancat eu cea mai buna inghetata din viata mea, undeva pe o straduta ingusta din Slatina, albanezul care din tata in fiu facea inghetata avea mare grija s-o omogenizeze periodic pentru a imprastia acele de gheata. Asa ca dupa ce am pus cutia in congelator, am tot amestecat in ea la 1-2 ore interval. Pentru ca alt loc in congelator nu am avut decat in raftul de sus, unde fundul cutiei a venit in contact direct cu stratul de gheata, toata trebsoara a iesit cam beton. Altfel, dupa ce am impartit-o in halci, dupa cum vazurati mai sus, si am decorat-o cu zmeuri proaspete, a fost super apreciata! Citez: buna rau, si unde mai pui ca e si sanatoasa. Ca e din fructe de casa!!!!!!!

Sa va fie de bine inghetata, Boieri Dumneavoastra!

2 comentarii:

  1. muaaaaaaaaaaaaaamaaaaaaaaaaaaaaaaa! si am lesinat! :)))))))))))) cand mi-am revenit am zis: ultramegagenial, fac si io, fac si iooooooooooooo!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...